Η Πολιτεία της Φλόριντα προχώρησε την Τρίτη στην εκτέλεση του 54χρονου Μάικλ Μπελ, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκτελέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος στις 26 – τον υψηλότερο απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Μπελ εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στις 18:25 τοπική ώρα (01:25 Τετάρτης ώρα Κύπρου) στη φυλακή Ρέιφορντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της σωφρονιστικής υπηρεσίας της Φλόριντα. Πρόκειται για την όγδοη εκτέλεση στην Πολιτεία εντός του 2025.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον φόνο δύο ανθρώπων –του Τζίμι Γουέστ, 23 ετών, και της Ταμέκα Σμιθ, 18 ετών– στην Τζάκσονβιλ το 1993. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το έγκλημα έγινε σε πράξη εκδίκησης για τον θάνατο του αδελφού του Μπελ, όμως τα θύματα δεν είχαν εμπλοκή στη δολοφονία.

Ο Μπελ ήταν ένας από περίπου 30 θανατοποινίτες που είχαν περάσει από το διαβόητο αναμορφωτήριο «Florida School for Boys», γνωστό και ως «Ντόζερ». Το ίδρυμα, το οποίο λειτουργούσε για 111 χρόνια πριν κλείσει το 2011, έχει κατηγορηθεί για συστηματικά βασανιστήρια ανηλίκων. Το 2016, ανθρωπολόγοι εντόπισαν εκεί τουλάχιστον 55 ανώνυμους τάφους. Η ιστορία του ιδρύματος ενέπνευσε το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα The Nickel Boys του Κόλσον Γουάιτχεντ.

Σύμφωνα με το Death Penalty Information Center, οι 26 εκτελέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα στις ΗΠΑ το 2025 είναι οι περισσότερες από το 2015, όταν καταγράφηκαν 28. Τουλάχιστον εννέα ακόμη εκτελέσεις είναι προγραμματισμένες για το υπόλοιπο του έτους.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου εξηγεί πως η αύξηση σχετίζεται με αποφάσεις περιορισμένου αριθμού πολιτειών, κυρίως της Φλόριντα, του Τέξας και της Νότιας Καρολίνας, όπου καταγράφονται περισσότερες από τις μισές φετινές εκτελέσεις.

Από τις 26 εκτελέσεις, οι 21 πραγματοποιήθηκαν με θανατηφόρες ενέσεις. Άλλες τρεις –δύο στην Αλαμπάμα και μία στη Λουιζιάνα– έγιναν με μέθοδο ασφυξίας μέσω εισπνοής αζώτου, πρακτική που επικρίνεται έντονα από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ως μορφή βασανιστηρίου. Δύο ακόμη εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν από εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα, μέθοδος που είχε να εφαρμοστεί από το 2010.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 αμερικανικές πολιτείες, ενώ σε τρεις ακόμη –Καλιφόρνια, Όρεγκον και Πενσιλβάνια– τελεί σε αναστολή με απόφαση των κυβερνητών.

protothema.gr