Την παραπομπή του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση των Τεμπών αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, έπειτα από μυστική ψηφοφορία.
Από τους 164 βουλευτές που συμμετείχαν, υπέρ ψήφισαν 157, έξι καταψήφισαν, ενώ υπήρξε και μία άκυρη ψήφος. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, την παραπομπή στήριξαν οι 154 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας –εξαιρουμένου του Κ. Καραμανλή– και τρεις ανεξάρτητοι, ενώ καταψήφισαν οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και αρκετοί ανεξάρτητοι επέλεξαν την αποχή.
Η παραπομπή βασίστηκε στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, το οποίο εισηγήθηκε την άσκηση δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός φέρεται να παρέλειψε από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 να διαμορφώσει επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου, με συνέπεια να μην εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τον ΟΣΕ, μεταξύ άλλων για συντήρηση, ανακαίνιση και στελέχωση.
Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, καθώς ήδη από τη συζήτηση στην Ολομέλεια σημειώθηκαν εντάσεις. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια συγκάλυψης, τονίζοντας πως η διαδικασία παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά παρεμπόδιση της έρευνας. Κάλεσε δε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανιστεί στη Βουλή και να αναλάβει την ευθύνη.
«Τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα των νεκρών παιδιών στα Τέμπη. Η ψήφος σας δεν είναι συνταγματικά προστατευμένη, είναι ψευδεπίγραφη», ανέφερε, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τον προεδρεύοντα Γιώργο Γεωργαντά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει φραστική αντιπαράθεση υψηλής έντασης.
Η παραπομπή του κ. Καραμανλή είναι το πρώτο βήμα για την εξέταση της εμπλοκής πολιτικού προσώπου στη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη, η οποία κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους τον Φεβρουάριο του 2023 και εξακολουθεί να προκαλεί κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις.