Ένα χρυσό δαχτυλίδι ηλικίας περίπου 2.300 ετών με κόκκινο πολύτιμο λίθο ήρθε στο φως στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή της Πόλης του Δαβίδ, προσφέροντας νέα στοιχεία για την ελληνιστική περίοδο στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο εύρημα μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το δαχτυλίδι ανήκε πιθανόν σε νεαρό κορίτσι που έζησε στην Ιερουσαλήμ στα τέλη του 3ου ή στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.
Οι υπεύθυνοι των ανασκαφών υποστηρίζουν ότι κατά την εποχή εκείνη ήταν σύνηθες οι γυναίκες να θάβουν κοσμήματα και προσωπικά αντικείμενα, συνήθως στα θεμέλια σπιτιών, λίγο πριν από τον γάμο τους, σε μια τελετουργική πρακτική που συμβόλιζε τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή.
Το δαχτυλίδι εντοπίστηκε κάτω από τα θεμέλια μεγάλου και πολυτελούς οικήματος, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ήταν ελληνικής ή εβραϊκής καταγωγής ή μέλη μιας μεικτής οικογένειας.
Μαζί με το δαχτυλίδι, ανακαλύφθηκαν και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως χάλκινα και χρυσά σκουλαρίκια –ένα από τα οποία φέρει διακόσμηση με κερασφόρο ζώο– καθώς και μια χρυσή χάντρα. Όλα χρονολογούνται από την πρώιμη ελληνιστική εποχή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση χρυσού σε συνδυασμό με έντονα χρωματιστούς πολύτιμους λίθους, όπως ο γρανάτης, αντικατοπτρίζει τις επιρροές από το εμπόριο με την Ινδία και την Περσία, το οποίο ενισχύθηκε με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αισθητική αυτή παρέμεινε δημοφιλής για αιώνες, μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο.