Να δώσουμε ένα μπράβο στον ανεξάρτητο ΔΣΜΚ (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου) και στον ΔΣΔ ΑΗΚ (Διαχειριστής Συστήματος Διανομής) γιατί αντιστέκονται στον λαϊκισμό και κρατούν προς το παρόν τα φώτα αναμμένα.

Τα κρατουν γιατί υπαρχει ένα δίκτυο σύγχρονο, με αυτοματισμους, και έχουν έμπειρο προσωπικό. Στη σημερινή τοποθέτηση δεν θα αναφερθώ για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται στους σταθμούς παραγωγής για να κρατούνται ζωντανές μονάδες 45 και πλέον χρόνων.

Πώς μπορεί να συμβεί ένα blackout και σε τι κρίνονται οι αρμόδιοι;

Να αναφέρουμε ότι ένα blackout γενικότερα στο ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να συμβεί από: Βλάβες, ακραία καιρικά φαινόμενα, κυβερνοεπιθέσεις , δολιοφθορές, ακόμη και από ανθρώπινο λάθος, σε μικρά όμως ηλεκτρικά συστήματα.

Η μεγάλη και απότομη διείσδυση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό συστημα τα τελευταία χρόνια,
χωρίς επαρκή μέτρα ευελιξίας, όπως αποθήκευση και μονάδες ταχείας ανάπτυξης σε διαφορετικά σημεία παραγωγής, μπορεί επίσης να αποσταθεροποιήσει το δίκτυο.

Ένα σύστημα με πολύ μικρό ποσοστό λειτουργίας, επί του συνόλου της ημερήσιας ζήτησης, από μονάδες με βάρος, με περιστρεφόμενη μάζα με ενέργεια από μαζούτ, ντίζελ, φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια έχει λιγότερη αδράνεια αποσβέσεως, δηλαδη είναι πιο επιρρεπές σε ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, που, ναι, μπορεί ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε blackout.

Αυτές οι μονάδες, όταν λειτουργούν συγχρονισμένα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα συμπεριφέρονται, πολύ απλά, ως ένα αυτοκίνητο που περνά πάνω από κυρτώματα με τις σωστές «σούστες», που απορροφούν τους κραδασμούς. Χωρίς «σούστες», ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτροχιαστεί και, ναι, σε αυτή την περίπτωση πιθανό να “εκτροχιαστεί” και ένα ηλεκτρικό σύστημα. Και η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να βοηθήσει να απορροφούνται αυτοί οι κραδασμοί (σκαμπανεβασματα της ζήτησης). Και χωρίς συμβατικές μονάδες στο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα.

Αυτό πιθανό να συνέβηκε και στην Ισπανία. Βρέθηκε το σύστημα χωρίς “σούστες”. Τη συγκεκριμένη μέρα του blackout η διείσδυση από ΑΠΕ ήταν γύρω στο 80% και η υπόλοιπη παραγωγή ήταν από μονάδες με καύσιμο. Το ψάχνουν. Έχουν αποκλειστεί αίτια όπως ακραία καιρικά φαινόμενα ή κυβερνοεπίθεση.

Η ηλεκτρική συχνότητα στο δίκτυο λειτουργεί σε ένα πρότυπο 50 hertz (Hz).
Κάτω από αυτό το επίπεδο αυτό, π.χ 49,95, για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, σημαίνει ότι δεν παράγεται αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τη ζήτηση.
Αντίθετα, όταν η συχνότητα είναι πάνω από 50 Hz, π.χ 50,03, σημαίνει ότι χρειάζεται να παραχθεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Ο ΔΣΜΚ είναι υπεύθυνος για αυτή την ισορροπία και αναλόγως δίνει εντολές στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας να παράγουν περισσότερη ή λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με τη ζήτηση, ώστε να διατηρείται συχνότητα 50 Hz.

Η διατήρηση αυτής της συχνότητας θα πρέπει να διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού και σε μικρές αποκλίσεις από τα 50 HZ χάνεται ακόμη και εντελώς η ηλεκτροδότηση.

Το εργαλείο των περικοπών και των αποκοπών φωτοβολταϊκων με σύγχρονο αυτοματισμο είναι ένα από τα εργαλεία που κρατά τα φώτα αναμμένα. Όταν επίσης συμβαίνει μια βλάβη και αποκόπτεται το ρεύμα μόνο στην ενορία μας, αυτό επίσης σημαίνει σύγχρονος αυτοματισμός ή έμπειρος χειρισμός και είναι και αυτό ένα εργαλείο που αποτρέπει την γενική αποκοπή.

Για αυτό, ο ΔΣΜΚ ορίζει, επί καθημερινής βάσης, ένα ελάχιστο όριο συμβατικών μονάδων να είναι σε λειτουργία, συγχρονισμενες στο δίκτυο. Δυστυχώς, προχωρεί σε αποκοπές ΑΠΕ, κυρίως όταν η συνολική ζήτηση είναι χαμηλή και ενώ ήδη η παραγωγή των συμβατικών μονάδων μειώθηκε στο ελάχιστο φορτίο.

Παρόλο που ο ΔΣΜΚ και ο ΔΣΔ κατηγορούνται για τους αυτοματισμούς περικοπών – αποκοπών από ιδιώτες και ειδικά από ένα βουλευτή, ο οποίος προσπαθεί να χαϊδεύει τα αυτιά ανυποψίαστων πολιτών (νομίζουν οι πολίτες ότι ενδιαφέρεται για αυτούς και όχι… για άλλους), προσωπικά θα ήθελα να τους δώσω συγχαρητήρια για την προνοητικότητα τους.

Κατακρίνονται γενικότερα οι αρμόδιοι γιατί -κατά την άποψή μου- αφήνουν να αμφισβητείται η τεχνοκρατικη τους άποψη, ειδικά απο ανθρώπους που μόνο το συμφέρον τους βλέπουν. Κυρίως, όμως, κρίνονται γιατί αδυνατούν να προωθουν εγκαίρως τις αναγκαίες υποδομές ευελιξίας, που υποστηρίζουν τα φωτοβολταϊκά για ιδιοκαταναλωση αλλά και την Επάρκεια σε Ενέργεια.
Δυστυχώς, καθυστερήσαμε με την Αποθήκευση. Φυσικά, κάλιο αργά παρά ποτέ. Στρουθοκαμηλίζουμε, όμως, με την ανάπτυξη του Σταθμού Δεκέλειας με νέες σύγχρονες ευέλικτες μονάδες, στρουθοκαμηλιζουμε και για μια δίκαιη Αγορά Ηλεκτρισμού.