- Υλοποιούνται πρωτοβουλίες που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο της Κύπρου και στο Περιβάλλον
Οι κλιματικές αλλαγές και οι νέες περιβαλλοντικές συνθήκες είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις τράπεζες. Εκτιμάται ότι τα θέματα του περιβάλλοντος φέρνουν μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις που επηρεάζουν και τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και τη συμπεριφορά των πελατών τους.
Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα πως «οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως».
Οι τράπεζες αναμένεται να βρεθούν ενώπιον αυξανόμενων κανονιστικών απαιτήσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τα περιβαλλοντικά προϊόντα και υπηρεσίες, τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Τράπεζα Κύπρου χαρακτηρίζεται ως φιλικός προς το περιβάλλον οργανισμός. Υπό αυτήν την έννοια, καταβάλλει προσπάθειες για να εμπνεύσει τα εμπλεκόμενα μέρη της και την κοινωνία γενικότερα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να προωθήσουν την πράσινη οικονομία. Δεσμεύεται να εφαρμόσει περιβαλλοντικές πολιτικές και διαδικασίες στις δανειοδοτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητές της για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της πολιτικής του πράσινου δανεισμού, προωθεί την πράσινη οικονομία μέσω του σχεδιασμού και της ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών διαδικασιών στις διαδικασίες χορήγησης δανείων.
Τα κριτήρια ESG
Στη βάση και των οδηγιών της ΕΚΤ, η στρατηγική που ακολουθεί επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια και στους στόχους των κριτηρίων «ESG» που αναφέρονται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Το 2021 κατάρτισε την πρώτη στρατηγική για τα κριτήρια ESG ώστε να επιτύχει την ουδετερότητα του Άνθρακα (Carbon Neutral) μέχρι το 2030, το καθαρό Μηδενικό Ισοζύγιο (Net Zero) μέχρι το 2050, τη σταδιακή αύξηση του Δείκτη Πράσινων Στοιχείων Ενεργητικού (Green Asset Ratio) και τη σταδιακή αύξηση του Δείκτη Πράσινων Ενυπόθηκων Δανείων (Green Mortgage Ratio).
Έχοντας εντοπίσει τους τομείς με υψηλές εκπομπές, η Τράπεζα έχει καταρτίσει σχέδιο απεξάρτησης από τις ανθρακούχες εκπομπές και καθορίζει συγκεκριμένες δράσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι:
- Η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών πάνελ και ηλεκτρικών φορτιστών για αυτοκίνητα.
- Η εφαρμογή νέου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.
- Η αύξηση των πρωτοβουλιών για την ανακύκλωση αποβλήτων.
- Η μείωση της χρήσης χαρτιού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας, που καταγράφονται στην έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, το 2021:
- Τοποθετήθηκαν φωτιστικά Led σε 27 καταστήματα/κτήρια αξίας €85.725
- Εγκαταστάθηκε σύστημα διαχείρισης ενέργειας σε 2 κτήρια (ITD & Μακαρίου Λεμεσού) ύψους €41.564.
- Ανακυκλώθηκαν ή καταστράφηκαν 33.841 κιβώτια αρχειοθέτησης (περίπου 265.000 κιλά) που βρίσκονταν στις αποθήκες της Τράπεζας.
- Τεμαχίστηκαν και ανακυκλώθηκαν 50.000 κιλά χαρτιού τα οποία και συγκεντρώθηκαν από την εσωτερική αλληλογραφία των καταστημάτων και των τμημάτων.
Το 2022, στη Τράπεζα άρχισε η υλοποίηση ουσιαστικών έργων για το περιβάλλον και την προστασία του, στο πλαίσιο και της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Το Κέντρο «Μέλισσα Ζωή»
Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε συνεργασία με τους Ροταριανούς Ομίλους Κύπρου στη δημιουργία του Κέντρου Τεχνητής Γονιμοποίησης Βασιλισσών «Μέλισσα Ζωή» στις κατεστραμμένες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 στις περιοχές της Λάρνακας- Λεμεσού.
Η Τράπεζα, δημιούργησε το Κέντρο στο χωριό Οδού, μια πρωτοβουλία που στοχεύει να βοηθήσει στην αναστήλωση και αποκατάσταση του κατεστραμμένου οικοσυστήματος και να βοηθήσει τις κοινότητες που παράγουν μέλι.
Το Πρόγραμμα Προστασίας των Δασών
Η Τράπεζα Κύπρου, μέσω του Δικτύου SupportCY συνέβαλε στην προστασία των δασών, αφού μαζί με περισσότερες από 18 εταιρείες/μέλη του SupportCY και με 20 εξειδικευμένους εθελοντές του Σώματος Εθελοντών SupportCY κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στήριξαν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Κατά την Εβδομάδα Δασοπροστασίας ανακοινώθηκε και υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το «Πρόγραμμα Για να Μην Ξανασυμβεί» που στόχο έχει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τις πυρκαγιές.
Επίσης στο πλαίσιο του SupportCY, παραδόθηκε εξοπλισμός σε πληγείσες περιοχές, ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες και εθελοντικές ομάδες, με τη συμβολή εταιρειών/μελών του Δικτύου.
H Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε έναν υγιή πλανήτη. Έτσι κερδίζει και η επιχείρηση και το περιβάλλον! Η Τράπεζα Κύπρου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στον τόπο, με θετικό αντίκτυπο για τον κόσμο του και το περιβάλλον!
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η Τράπεζα Κύπρου συνεργάζεται με τη ΜΚΟ CYMEPA και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου νερού στην περιοχή της Μαρίνας Αγίας Νάπας.
Το EMERGE – East Med Energy Center of Excellence, τουΤΕΠΑΚ, υλοποιεί το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στην περιοχή, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει σημαντικές παραμέτρους σε σχέση με την ποιότητα του νερού σε πραγματικό χρόνο. Το Πρόγραμμα βοηθά την ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων και ανοίγει τον δρόμο για μελέτες που αφορούν την ανάπτυξη μεθόδων παρακολούθησης και ανίχνευσης πιθανών προβλημάτων και έγκαιρων διορθωτικών παρεμβάσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της για την προστασία της θάλασσας και μέσω νέων συνεργασιών που θα ανακοινωθούν την επόμενη χρονιά.