Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση των προϋπολογισμών της ΑΗΚ, της ΡΑΕΚ και του ΔΣΜΚ, στην Επιτροπή Οικονομικών, το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου πρόταξε την ανάγκη προκήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή παραγωγής ανά κιλοβατώρα. Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάνου επικρίνει την ΑΗΚ για ολιγωρία στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από χρήση ΑΠΕ αλλά και την κυβέρνηση γιατί, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, αντί να βοηθήσει την ΑΗΚ να διεισδύσει περισσότερο στα φωτοβολταϊκά, τη δυσκολεύει.
Ειδικότερα, μετά τη συζήτηση των τριών προϋπολογισμών στη Βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έχει απελπιστικά καθυστερήσει, με βασική ευθύνη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα. Επισήμανε ακόμα ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προώθηση επενδύσεων για ΑΠΕ και αναφέρθηκε στους εξής δύο λόγους:
– Η κυβέρνηση δεν προχωρά στην προώθηση μειοδοτικού διαγωνισμού για τις ΑΠΕ. Αν γίνει τούτο, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ θα μειωθεί.
– Η ΑΗΚ δεν έχει εισέλθει αποφασιστικά στον τομέα των ΑΠΕ. Έχει ευθύνη να το κάνει και την ίδια ώρα η κυβέρνηση, αντί να δυσκολεύει την ΑΗΚ σε τούτο, οφείλει να τη βοηθήσει.
Κυβέρνηση και ΡΑΕΚ θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση της προετοιμασίας από τον ΔΣΜΚ και την ΑΗΚ της λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και όχι η προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, χωρίς να τον αποκλείουν σε κάποια φάση.
Με έλλειμμα η ΑΗΚ
Ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ προβλέπει συνολικές δαπάνες 1,2 δισ. (σε σχέση με 1,4 δισ. το 2020) και συνολικά έσοδα 798 εκατ. (έναντι περίπου ενός δισ. το 2020). Ωστόσο, το πραγματικό έλλειμμα που δυνατό να προκύψει υπολογίζεται σε 161 εκατ. ευρώ περίπου και θα καλυφθεί από τα ταμειακά αποθέματα του οργανισμού.
Οι κυριότερες δαπάνες της ΑΗΚ για το 2021 θα είναι οι αποδοχές προσωπικού (128.745.000, περίπου 7,5 εκατ. περισσότερα από τον προϋπολογισμό του 2020), οι δαπάνες λειτουργίας (97.500.000, περίπου 20 εκατ. λιγότερα από τον προϋπολογισμό του 2020), δαπάνες καυσίμων, αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (από ΑΠΕ) και λειτουργού αγοράς (447.295.000, περίπου 220 εκατ. λιγότερα από τον προϋπολογισμό του 2020), φορολογία και έξοδα χρηματοδότησης (14.500.000), κεφαλαιουχικές δαπάνες (269.197.000) και απρόβλεπτες δαπάνες (231.600.000). Ειδικότερα, η ελλειμματική εισφορά στο Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων υπολογίστηκε για το 2021 να ανέλθει στα 12,5 εκατ. ευρώ. Οι απρόβλεπτες δαπάνες (231,6 εκατ.) δεσμεύονται για να καλύψουν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες σε πρόσθετο ή ακριβότερο καύσιμο και σε περίπτωση διάθεσής τους θα ανακτηθούν μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Τα έσοδα της ΑΗΚ από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται να ανέλθουν το 2021 στα 744 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 11,6 εκατ. θα προέλθουν από την πώληση αφαλατωμένου νερού.