Οριστικοποιείται σήμερα από την Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής ο κατάλογος ονομάτων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), τα δάνεια των οποίων θα κληθεί να διερευνήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Πρόκειται για ΠΕΠ για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τράπεζες.

Επίσης θα προταθούν και ΠΕΠ για τα οποία υπάρχουν υποψίες ή και στοιχεία ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφή δανείων καθώς και «παρκάρισμα» δανείων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία για ετοιμασία του καταλόγου ενδεχομένως να μην είναι η πιο αποτελεσματική, καθώς τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής δεν αναμένεται να προτείνουν βουλευτές των κομμάτων τους αλλά βουλευτές και άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από άλλους κομματικούς χώρους… 

Πάντως, όταν οριστικοποιηθεί ο κατάλογος θα δοθεί στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συμβάλει στον έλεγχο που θα διενεργήσει η Βουλή.

Ήδη κατά την έρευνα που διενήργησε στον Συνεργατισμό διαπίστωσε πως το πιστωτικό ίδρυμα είχε βάλει στην άκρη (parked) «κόκκινα» δάνεια ύψους €599.000 που έλαβαν δύο εν ενεργεία βουλευτές, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα δάνεια που έλαβαν οι συγκεκριμένοι βουλευτές είχαν μετά την αναδιάρθρωση υπόλοιπο €3,47 εκατ. Εάν οι βουλευτές αθετήσουν τη συμφωνία που έκαναν με την τράπεζα, θα πρέπει να αποπληρώσουν και τις €599.000.

Επίσης, ο Γ. Ελεγκτής διαπίστωσε πως ο Συνεργατισμός προχώρησε και στη διαγραφή ποσού €13.240 από μη εξυπηρετούμενο δάνειο βουλευτή, το οποίο μετά την αναδιάρθρωση είχε υπόλοιπο €129.240.

Όχι από ΜΟΚΑΣ

Εξάλλου, τη Δευτέρα η Ad Hoc Επιτροπή θα διερευνήσει εάν τα δάνεια των ΠΕΠ σχετίζονται και με δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος.

Για το σκοπό αυτό κλήθηκε στην Επιτροπή η προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ, Εύα Ρωσσίδου-Παπακυριακού, η οποία ωστόσο με επιστολή της στη Βουλή ενημερώνει πως δεν θα προσέλθει στη συνεδρία.

Όπως επισημαίνει, η ΜΟΚΑΣ δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για το θέμα των δανείων των ΠΕΠ, γι’ αυτό δεν ενδείκνυται  η συμμετοχή της στη συνεδρία.