Διευκολύνει τις συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία και μειώνει το διοικητικό κόστος του δημοσίου και των επιχειρήσεων
Η εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Υπογραφής στην Κύπρο θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στο διοικητικό κόστος του δημοσίου και των επιχειρήσεων, σημειώνει σε συνέντευξη στου στον «Φ», ο Γιώργος Τζιωρτζής, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Ψηφιακής Μεταμόρφωσης, Τράπεζας Κύπρου. Με την Ηλεκτρονική Υπογραφή θα μπορούμε χωρίς φυσική παρουσία να υπογράφουμε διάφορες συναλλαγές και έγγραφα με το δημόσιο αλλά και συμφωνίες, έγγραφα, τιμολόγια, αιτήσεις και να πραγματοποιηθεί κάθε είδους ηλεκτρονική συναλλαγή και με τον ιδιωτικό τομέα, εξηγεί. Όσον αφορά την ασφάλεια στην χρήση της, επισημαίνει ότι εκδίδουν την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα που έχουν καθοριστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πείτε μας μερικά πρακτικά παραδείγματα για τον τρόπο, καθώς και για το πού χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική υπογραφή;
Η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή μπορεί να διευκολύνει τις συναλλαγές οι οποίες μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χωρίς τη φυσική παρουσία του πολίτη, με ευκολία, ευελιξία και ασφάλεια. Ακόμα, προσφέρει τη δυνατότητα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Έτσι, μειώνεται ο χρόνος διεκπεραίωσης των συναλλαγών, καθώς και το διοικητικό κόστος του δημοσίου ή των οργανισμών και των επιχειρήσεων και εξοικονομούνται πόροι, όπως καύσιμα, χαρτί και άλλα αναλώσιμα. Η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έγγραφα σε όλες τις χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτιμάται ότι η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής (qualified digital signature) θα επιφέρει και στην Κύπρο σημαντικές μειώσεις στο διοικητικό κόστος του δημοσίου, μέσω της εξοικονόμησης χρόνου και ανθρωποωρών εργασίας, και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες, στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες κατά τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του κράτους.
Η ηλεκτρονική υπογραφή στο δημόσιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπογραφούν ηλεκτρονικά αρχεία, έγγραφα, αιτήσεις για διαγωνισμούς (procurement) κι άλλα. Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου, τις ηλεκτρονικές προμήθειες, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στις κάρτες υγεία, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί σταδιακά και στην Κύπρο.
Γενικά, με την ηλεκτρονική υπογραφή μπορούν να υπογραφούν συμφωνίες, έγγραφα, τιμολόγια, αιτήσεις και να πραγματοποιηθεί κάθε είδους ηλεκτρονική συναλλαγή για την οποία, μέχρι τώρα, χρειαζόταν η χειρόγραφη υπογραφή και η φυσική παρουσία του πελάτη. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες, με οποιοδήποτε οργανισμό που υποστηρίζει τις ηλεκτρονικές υπογραφές, με τις τράπεζες ή άλλους οργανισμούς και για ιδιωτικές συμφωνίες, αφού έχει την ίδια νομική ισχύ όπως και η ιδιόχειρη υπογραφή.
Ορισμένα παραδείγματα όπου μπορούν να εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές υπογραφές είναι επίσης:
• Υπογραφή και ηλεκτρονική υποβολή συμβάσεων και συμφωνιών χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας του τελικού πελάτη.
• Αυτοματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών όταν απαιτείται η υπογραφή νομικής φύσης εγγράφων.
Ποιοι αποδέχονται σήμερα ηλεκτρονική υπογραφή (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας);
Η ηλεκτρονική υπογραφή μπορεί να γίνει αποδεκτή τόσο στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μεταξύ ατόμων. Για παράδειγμα, αν δυο άτομα τα οποία θα συνάψουν μια συμφωνία ενοικίου κατέχουν ηλεκτρονικές υπογραφές, τότε το έγγραφο μπορεί να υπογραφεί από τα δύο μέρη χωρίς καν να συναντηθούν.
Πιστεύουμε ότι, πολύ σύντομα, και αφού μελετηθούν οι δυνατότητες αυτού του εργαλείου, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα αποδέχονται αλλά και θα υπογράφουν και οι ίδιοι έγγραφα με τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής. Έτσι, ο κάθε πολίτης, με τη δημιουργία ενός πιστοποιητικού ηλεκτρονικής υπογραφής, θα μπορεί να υπογράφει έγγραφα σε διάφορες υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζουν ηλεκτρονικές υπογραφές.
Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια και η μη εκμετάλλευσή της από τρίτους;
Η ανάπτυξη του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των συναλλαγών μέσω ανοιχτών δικτύων θέτουν ως άμεση ανάγκη την ασφάλεια των συναλλαγών. Όσοι χρήστες πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, επιθυμούν όπως το κείμενο ή το έγγραφο που προωθούν δεν αποκαλύπτεται ή χρησιμοποιείται από μη εξουσιοδοτημένα άτομα και να μην υπάρχει οποιαδήποτε αλλοίωση. Από την άλλη, ο παραλήπτης θέλει να είναι σίγουρος για την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα της ταυτότητας του αποστολέα. Για παράδειγμα, να ξέρει ότι λαμβάνει ένα έγγραφο το οποίο υπογράφεται και η υπογραφή του αποστολέα είναι αυθεντική και όχι παραποιημένη.
Ακριβώς εδώ έρχεται η χρήση της εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, η οποία χρησιμοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας και ρυθμίζεται με νομοθεσία. Οι εγκεκριμένοι πάροχοι υπηρεσιών εμπιστοσύνης οι οποίοι εκδίδουν την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, έχουν υποχρέωση να ακολουθούν τα σχετικά πρότυπα που έχουν καθοριστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• Συνδέει με μοναδικό τρόπο την υπογραφή με τον υπογράφοντα
• Δημιουργείται με τρόπο που το πρόσωπο που υπογράφει, ελέγχει τον μηχανισμό υπογραφής (ξέρει πότε και τι υπογράφει)
• Βασίζεται σε εγκεκριμένο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής.
Ένας πελάτης της Τράπεζας Κύπρου ποια πλεονεκτήματα θα έχει από την χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής;
Οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υπογραφή, θα τυγχάνουν πιο γρήγορης εξυπηρέτησης. Πλέον δεν θα είναι υποχρεωτική η φυσική τους παρουσία σε καταστήματα μας για να υπογράψουν διάφορα έγγραφα. Η υπογραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά και άμεσα – θα μειώνεται ο χρόνος διεκπεραίωσης μιας συναλλαγής καθώς και το διοικητικό κόστος. Επίσης μειώνει το οικολογικό μας αποτύπωμα, καθώς θα εξοικονομούνται χαρτί, αναλώσιμα και καύσιμα, γι’ αυτό και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια πράξη φιλική προς το περιβάλλον.
Η Τράπεζά μας προγραμματίζει τη σταδιακή ένταξη όλων των εγγράφων και αιτήσεων τα οποία θα μπορούν να υπογράφονται και με την χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής.
Για την πρακτική εφαρμογή της υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν;
Η Τράπεζα Κύπρου εργάζεται για υλοποίηση της εφαρμογής που θα διευκολύνει τη διανομή εγγράφων σε ένα ή περισσότερα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία θα καλούνται να υπογράφουν τα έγγραφα με ηλεκτρονική υπογραφή. Η λύση αυτή θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα οπότε και θα μπορούν οι πελάτες μας να αιτηθούν για ένα δάνειο και να έχουν επιλογή να μην επισκεφθούν ένα από τα καταστήματα μας αλλά να υπογράψουν τα δανειακά έγγραφα με την ηλεκτρονική υπογραφή τους.
Επίσης, ο δημόσιος τομέας αλλά και άλλοι πολλοί οργανισμοί εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και στις κύριες προτεραιότητες είναι η αλλαγή διαδικασιών για αποδοχή εγγράφων με χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής.
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα μπορεί άμεσα να προβεί σε σύναψη συμφωνιών, εφόσον όλα τα συμβαλλόμενα μέρη υπογράψουν με τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής.
Πώς μπορεί ένα πρόσωπο να αποκτήσει ηλεκτρονική υπογραφή;
Οι πελάτες της Τράπεζας μας μπορούν να αποκτήσουν γρήγορα και εύκολα την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή χωρίς την ανάγκη της φυσικής τους παρουσίας, μέσω την εφαρμογή μας (Mobile Banking application).