Ως πρόβα τζενεράλε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, βλέπει ο νέος γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης την φετινή χρονιά. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέλαβε τα ηνία του Συνδέσμου σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας. Ο ίδιος κατανοεί ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την φετινή τουριστική περίοδο, ενώ οι ξενοδόχοι καλούνται να λειτουργήσουν στη ζημιά τους, ώστε να δημιουργηθεί και το υπόβαθρο για μια γρηγορότερη ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να προσελκύσει η Κύπρος πιο ποιοτικό τουρισμό, ενώ εκτιμά ότι τα ξενοδοχεία της χώρας μπορούν να προσφέρουν εμπειρίες και στους πιο απαιτητικούς πελάτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολλά ερωτήματα για τα νέα σχέδια στήριξης
Αναλάβατε τα ηνία του Συνδέσμου των Ξενοδόχων σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τουρισμό. Πώς βλέπετε να κυλά η φετινή τουριστική χρονιά και ποιες οι δυσκολίες;
Η αγορά είναι αρκετά μουδιασμένη προς το παρόν, ενώ θα χαρακτήριζα την κατάσταση ως ευμετάβλητη. Δυστυχώς, για μας, αλλάζουν κάθε βδομάδα τα δεδομένα -και κάποιες φορές κάθε μέρα- έχοντας ενώπιον μας νέες πληροφορίες κι αυτό δυσκολεύει πολύ τον προγραμματισμό μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Επίσης, για να δουλέψει μια ξενοδοχειακή μονάδα θα πρέπει να εργοδοτήσει τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της διότι κάποιες υπηρεσίες δεν μπορούν να μην προσφέρονται, όπως ο χώρος υποδοχής (reception), ο οποίος πρέπει να έχει τρεις βάρδιες. Οι δυσκολίες είναι εμφανέστατες. Φέτος, αφενός, μια ξενοδοχειακή μονάδα θα έχει αυξημένα κόστη λόγω και της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων κι αφετέρου θα είναι μειωμένη η πληρότητα ενός ξενοδοχείου.
Ευελπιστούμε ότι κάποιες από τις νέες αγορές, τις οποίες με τα γρήγορα αντανακλαστικά του το υφυπουργείο Τουρισμού προσέγγισε, αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός, θα αποτελέσουν ένα δεκανίκι, μια μικρή στήριξη για να ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της αυτή η τεράστια βιομηχανία για τον τόπο μας. Φυσικά κάποια δεδομένα που αλλάζουν, όπως η πρόσφατη μεταφορά του Ισραήλ από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β, αποτελούν πλήγμα διότι το Ισραήλ ήταν μια διαχρονικά αναπτυσσόμενη αγορά για μας. Περιμέναμε μια μικρή ένεση από αυτό τον προορισμό στα τέλη Ιουνίου σε συνάρτηση με Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία, που είναι νέοι προορισμοί. Δυστυχώς η κάθοδος των Ισραηλινών θα καθυστερήσει να γίνει. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι από τους ξενοδόχους θα μεταθέσουν την έναρξη της λειτουργίας τους σε πιο κατοπινό στάδιο όταν τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα υπό τις περιστάσεις.
Πότε υπολογίζετε δηλαδή ότι θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία;
Είναι επισφαλείς οι όποιες εκτιμήσεις. Ο κάθε ξενοδόχος θα αξιολογήσει τα δεδομένα του. Κάποιοι θα επιλέξουν να ξεκινήσουν προς τα τέλη Ιουνίου, κάποιοι αρχές ή μέσα Ιουλίου και ενδεχομένως άλλοι αρχές Αυγούστου. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα τουριστικά ρεύματα που θα στείλουν στη χώρα μας οι τουριστικοί πράκτορες και οι οργανωτές ταξιδίων. Πάντως, η εισήγηση μας είναι να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες για να δημιουργηθεί το υπόβαθρο και να χτίσουμε για το 2021. Είναι η χρονιά που μας έχουν περισσότερο ανάγκη οι τουριστικοί πράκτορες, από ό,τι εμείς. Οπόταν πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς έστω και στη ζημιά μας ώστε να «αγοράσουμε» μια ραγδαία ανάκαμψη το 2021.
Τι γίνεται φέτος με τις παραδοσιακές μας αγορές;
Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι τρεις κύριες μας χώρες –Βρετανία, Ρωσία και Σουηδία– θα αργήσουν να μας τροφοδοτήσουν με τουρισμό. Εκτιμώ ότι θα επισκεφτούν τη χώρα μας στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου. Θα είναι μια μικρή ανακούφιση για το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο. Δυστυχώς όμως όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική τους εικόνα αλλά και τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ανακοινώνουν οι ίδιες οι χώρες. Όπως για παράδειγμα τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει οδηγία ότι όποιος βγει από τη χώρα, με την επιστροφή του θα μπαίνει σε καραντίνα. Αυτός είναι ένας μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για να ταξιδέψει κάποιος κι ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα ώστε να έχουμε εισροή τουριστών από αυτές τις χώρες.
Σε ποιες αγορές πρέπει να ποντάρουμε;
Για να χτιστεί μια νέα αγορά δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Η εκτίμηση μου είναι ότι και λόγω κάποιων δράσεων του υφυπουργείου θα πάρουμε κάποιους τουρίστες από νέες αγορές όπως Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, αλλά όχι νούμερα που να σώζουν την κατάσταση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μιλούμε για κέρδη των ξενοδόχων, αλλά ουσιαστικά για περιορισμό των ζημιών. Μέσα στα στρατηγικά πλάνα του υφυπουργείου Τουρισμού είναι οι αγορές του Αραβικού κόλπου και της Ασίας. Μελλοντικά όμως. Αυτά δεν είναι υλοποιήσιμα άμεσα.
Πώς μπορεί από την πλευρά του ο ξενοδόχος να συνδράμει για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές και να αποποιηθεί των εύκολων πελατών (Βρετανοί και Ρώσοι);
Σε γενικές γραμμές τα ξενοδοχεία μας υπερτερούν σε σχέση με άλλα νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές. Εάν καταφέρουμε να εισχωρήσουμε στη γερμανική αγορά είμαι σίγουρος ότι ο Γερμανός τουρίστας θα βρει καλές επιλογές στην Κύπρο. Έχουμε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων που το επίπεδο υπηρεσιών τους, αλλά και οι εγκαταστάσεις τους είναι απίστευτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι είμαστε κοντά στην υλοποίηση μεγάλων τουριστικών έργων, όπως τα γκολφ ή οι μαρίνες που και αυτά θα βοηθήσουν για να φέρουμε στην Κύπρο τουρισμό του οποίου τα εισοδηματικά κριτήρια (και τα χρήματα που δαπανούν στη χώρα μας) θα είναι υψηλότερα από αυτά που διαχρονικά παίρνουμε από τις μεγάλες μας αγορές. Αυτές οι διαχρονικές μεγάλες αγορές αποτελούν το προζύμι για την κάθε χρονιά ώστε να ξεκινήσει η σεζόν ομαλά. Σιγά- σιγά πιστεύω ότι μπορούμε να παντρέψουμε τις διαχρονικές μας αγορές με τις νέες και σιγά-σιγά να αλλάξουν τα ποσοστά της εξάρτησής μας. Βέβαια, θα πάρει κάποια χρόνια να γίνει αυτό, αλλά με τη σωστή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αυτό θα αλλάξει σε βάθος πενταετίας.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι και ο ποιοτικός τουρίστας. Πώς θα γίνει αυτό;
Θεωρώ ότι η προσφορά εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο γαστρονομικός, ο γαμήλιος και ο αθλητικός τουρισμός θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επίσης, αυτές οι μορφές τουρισμού προσελκύουν και κόσμο που τα εισοδήματα του είναι υψηλότερα από του τουρίστα που έρχεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, οι δαπάνες τους στην Κύπρο γίνονται και σε παρεμφερείς υπηρεσίες πέραν της διαμονής τους.
Πώς θα πειστεί ένας ξενοδόχος να μείνει ανοικτός και τη χειμερινή περίοδο;
Αυτό θα γίνει κυνηγώντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η φετινή χρονιά ίσως αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επιμηκυνθεί η σεζόν και κάποια ξενοδοχεία να αποφασίσουν να παραμείνουν ανοιχτά όλη τη χρονιά, μιας και οι αγορές θα αργήσουν να ταξιδέψουν, αλλά και λόγω του καλού κλίματος της Κύπρου. Είναι ίσως η πρόβα τζενεράλε για επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου. Έτσι, θα δουν οι τουρίστες αλλά κι όλοι οι εταίροι ότι μπορούν να επιχειρήσουν πολλά πράγματα στην Κύπρο πέραν της καλοκαιρινής περιόδου.
Εκσυγχρονισμός του ΠΑΣΥΞΕ
Ποιος είναι ο δικός σας στόχος στα νέα σας καθήκοντα;
Θα επιδιώξω να εργαστώ σκληρά για να επιτελέσουμε τον διαχρονικό μας στόχο και να υποστηρίξω το τεράστιο έργο του ΠΑΣΥΞΕ. Θέλουμε, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των εποχών, να εκσυγχρονίσουμε τον σύνδεσμο. Σύντομα θα αποκτήσουμε παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αντιληφθεί ο συμπολίτης μας ότι η δράση του ΠΑΣΥΞΕ δεν περιορίζεται μόνο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά ευρύτερα στην τουριστική. Κάνουμε αρκετές ενέργειες, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, εν μέσω του κορωνοϊού, δώσαμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δράσεις στήριξης. Καταλήγοντας, ναι μεν ρόλος μας είναι να προωθούμε τα συμφέροντα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αλλά εδώ και πολλά χρόνια η δράση του ΠΑΣΥΞΕ αφορά όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας.
Ελκυστικές τιμές για Κυπρίους
Υπάρχουν αρκετά παράπονα ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν ρίξει τις τιμές τους φέτος. Τι απαντάτε;
Υπάρχει στην περιρέουσα ατμόσφαιρα η εντύπωση ότι οι ξενοδόχοι δεν έπραξαν το καθήκον τους και δεν έδωσαν ελκυστικές τιμές στους συμπατριώτες μας. Αντιθέτως θα πω ότι κάνοντας μια σύγκριση του φετινού καταλόγου του ΠΑΣΥΞΕ με τον περσινό, εντοπίζω ότι υπάρχουν μειώσεις στις τιμές τους μεταξύ 15%-30%. Κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που επέλεξαν να αφήσουν τις ίδιες τιμές με πέρσι είναι επειδή έκαναν βελτιώσεις ή ανακαινίσεις ή επεκτάσεις που τους στοίχισαν εκατομμύρια κι αποφάσισαν να απορροφήσουν κόστος και να μην αυξήσουν τις τιμές τους όπως θα γινόταν κανονικά. Επίσης, οι ξενοδόχοι θα απορροφήσουν τα κόστη και της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.