Αναγνωρίζοντας ότι η υγεία των ανθρώπων είναι συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων
και του περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει υιοθετήσει
την έννοια της «Ενιαίας Υγείας – One Health»

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ο διεθνής προσανατολισμός του αντανακλώνται στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπι-στημίων. Σύμφωνα με το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023, που θεωρείται ο πιο έμπιστος οίκος αξιολόγησης πανεπιστημίων παγκόσμια, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, δηλαδή στα κορυφαία 2%.

Ενιαία Υγεία και Έρευνα

Αναγνωρίζοντας ότι η υγεία των ανθρώπων είναι συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει υιοθετήσει την έννοια της «Ενιαίας Υγείας – One Health». Οι στενές συνέργειες μεταξύ της Ιατρικής και της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου δημιουργούν ένα ιδανικό ακαδημαϊκό οικοσύστημα, που προσφέρει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην ιατρική και την κτηνιατρική και ανταποκρίνεται στη συλλογική υγεία και τις ανάγκες ασφάλειας του σύγχρονου κόσμου. Τα ακαδημαϊκά προγράμματα υγείας είναι πιστοποιημένα από τους φορείς αξιολόγησης της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπουν την εξάσκηση της ιατρικής και κτηνιατρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια.

Εστιάζοντας στην Ενιαία Υγεία, η ερευνητική δραστηριότητα των Σχολών προωθεί τη διεξαγωγή κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών, όπως και ερευνών στις βασικές και κοινωνικές επιστήμες.

Συγκεκριμένα η έρευνα επικεντρώνεται στους τομείς του εγκεφάλου, της βιολογίας του καρκίνου και της ογκολογίας, της αναγεννητικής ιατρικής και της γενετικής, των μολυσματικών ασθενειών, της ιατρικής και κτηνιατρικής εκπαίδευσης, της κλινικής επικοινωνίας και της ψυχολογίας της υγείας, της ιατρικής φυσικής και των αναδυόμενων τεχνολογιών, της περιβαλλοντικής υγείας, της βιοστατιστικής και της ερευνητικής μεθοδολογίας, των πολιτικών δημόσιας υγείας και της κλινικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Καθηγητές παγκοσμίου εμβέλειας

Οι δημοσιεύσεις του ακαδημαϊκού και κλινικού προσωπικού σε επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις εγνωσμένου κύρους είναι συνεχείς, με έξι από τους Καθηγητές του τομέα υγείας να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2022. Η λίστα εκδίδεται κάθε χρόνο από το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τον τίτλο “The World’s Top 2% Scientists list by Stanford University”.

Πέντε προγράμματα σπουδών

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρει συνολικά πέντε προγράμματα σπουδών. Τα δύο ιατρικά προγράμματα σπουδών:

Το εξαετές Doctor of Medicine (MD) για αποφοίτους Λυκείου και το πενταετές Doctor of Medicine (MD) για κατόχους πρώτου πτυχίου είναι αγγλόφωνα και προσφέρονται σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Περιλαμβάνονται στο World Directory of Medical Schools και είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα του World Federation for Medical Education standards. Και τα δυο προγράμματα προσφέρουν από πολύ νωρίς την ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων ξεκινώντας την πρακτική εξάσκηση από το 2ο έτος σπουδών.

Προσφέρει επίσης δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, το ένα στην Οικογενειακή Ιατρική – Master of Science in Family Medicine και το άλλο στη Δημόσια Υγεία – Master of Public Health. Και τα δύο προγράμματα είναι πιστοποιημένα από τους τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, ενώ το μεταπτυχιακό στην Οικογενειακή Ιατρική είναι επιπλέον πιστοποιημένο από το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of General Practitioners, RCGP) και προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές με επαρκή κλινική εμπειρία να παρακαθίσουν στην Κύπρο τις εξετάσεις για απόκτηση της ιδιότητας διεθνούς μέλους του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου, ΜRCGP[ΙΝΤ].

Επιπλέον η Ιατρική Σχολή προσφέρει διδακτορικό πρόγραμμα στις Ιατρικές Επιστήμες – Doctor of Philosophy in Medical Sciences (PhD), πιστοποιημένο από τους τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς αξιολόγησης.

Κλινική άσκηση

Στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής προσφέρεται διεθνής εκπαιδευτική εμπειρία εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κλινικής κατάρτισης, το οποίο εκτείνεται σε τρεις ηπείρους. Η βασική εκπαίδευση των δύο ιατρικών προγραμμάτων της Σχολής πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Οι φοιτητές αποκτούν από τα πρώτα εξάμηνα της φοίτησης τους κλινική εμπειρία στα σημαντικότερα ιατρικά ιδρύματα της χώρας. Τα δύο τελευταία χρόνια, που αποτελούν την κλινική άσκηση, ολοκληρώνονται είτε στην Κύπρο είτε σε ένα από τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Ελβετία, στην Αγγλία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του κάθε φοιτητή.

Ρεκόρ απασχόλησης 99.9% μετά την αποφοίτηση

Με βάση τα στοιχεία απασχόλησης για τα έτη 2015-2022, σε σύνολο 752 αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι 751 έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας σε 300 και πλέον ιατρικά κέντρα παγκόσμια. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας όπως το John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, το Addenbrooke’s Hospital του Κέιμπριτζ, το St. Mary’s Hospital, το King’s College Hospital και το University College Hospital του Λονδίνου, το Massachusetts General Hospital της Βοστώνης (συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), το Thomas Jefferson University Hospital της Φιλαδέλφεια, το Mayo Clinic του Ρότσεστερ (Μινεσότα), το Mount Sinai της Νέας Υόρκης, το Dalhousie University Halifax και το University of Toronto του Καναδά, και τα Ιατρικά Κέντρα Sheba και Hadassah του Ισραήλ.

Συνεργασία με το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας

Το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών Αγγλίας (Royal College of Surgeons of England, RCS) είναι το ανεξάρτητο επαγγελματικό σώμα της Αγγλίας που προάγει και προωθεί ανάμεσα στα μέλη του τα υψηλότερα πρότυπα χειρουργικής πρακτικής και περίθαλψης των ασθενών.

Το 2012, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών Αγγλίας συνήψαν συμφωνία που καθιστά την Ιατρική Σχολή εξεταστικό κέντρο για απόκτηση της ιδιότητας μέλους του Βασιλικού Κολεγίου (IMRCS). Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, χειρουργοί που θα ήθελαν να αποκτήσουν την ιδιότητα μέλους του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Αγγλίας, μπορούν να παρακαθήσουν τις εξετάσεις στην Κύπρο, στο εξεταστικό κέντρο που βρίσκεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κοινωνική ευθύνη

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσδίδει μεγάλη σημασία στην κοινωνική προσφορά. Μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της Ιατρικής Σχολής, η Κινητή Ιατρική Μονάδα ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο και προσφέρει δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε κατηγορίες συνανθρώπων μας όπως κάτοικους απομακρυσμένων περιοχών, ηλικιωμένους, πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου αλλά και στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

Επίσης, η Κινητή Ιατρική Μονάδα δραστηριοποιείται σε θέματα προαγωγής της υγείας προσφέροντας ενημέρωση σε ομάδες μαθητών και ηλικιωμένων, ενώ μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού προσφέρουν εθελοντικά συμβουλευτικές υπηρεσίες, τόσο σε κυβερνητικές όσο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, που προάγουν σημαντικά θέματα υγείας όπως ο εμβολιασμός και ο μητρικός θηλασμός.

Από το Cambridge στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Στη θέση του Κοσμήτορα της Κτηνιατρικής Σχολής βρίσκεται ο Καθηγητής Michael Herrtage, πρώην Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cambridge για 14 χρόνια (2004-2018), και υπεύθυνος του τομέα κτηνιατρικής και διαγνωστικής απεικόνισης μικρών ζώων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, Queen’s Veterinary School Hospital. Ο Καθηγητής Herrtage φέρνει μαζί του μια πλούσια εμπειρία και ειδίκευση σε αυτόν το ρόλο.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας του, ο Καθηγητής Herrtage κατείχε πολλές κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας του Βρετανικού Συλλόγου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κτηνιατρικής, και της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κτηνιατρικών Ειδικοτήτων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές, ο Καθηγητής Herrtage έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στο πεδίο της Κτηνιατρικής παγκόσμια, δημοσιεύοντας πάνω από 200 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Η εμπειρία και η αφοσίωσή του στην κτηνιατρική συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Σχολής και την καθιέρωσή της τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Συνεργασία με Κορυφαία Πανεπιστήμια

Η Κτηνιατρική Σχολή έχει υπογράψει συμφωνίες με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που καλύπτουν μεταξύ άλλων τους τομείς της έρευνας και της ανταλλαγής ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών για την κλινική τους άσκηση. Οι Κτηνιατρικές Σχολές και των δύο Πανεπιστημίων συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 25 πρώτες παγκόσμια. Σύμφωνα με την αξιολόγηση Shanghai Rankings 2022, μια από τις πιο έμπιστες αξιολογήσεις πανεπιστημίων παγκόσμια, η Κτηνιατρική Σχολή της Βαρκελώνης βρίσκεται στην 5η θέση ενώ αυτή της Μινεσότα στην 21η θέση.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Το 2011 το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπόρησε στην παροχή ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, ιδρύοντας την πρώτη Ιατρική Σχολή στη χώρα. Μετά από δώδεκα χρόνια, η Ιατρική Σχολή έχει πλέον καθιερωθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό για την καινοτόμο και ποιοτική εκπαίδευση που προσφέρει.

Οι φοιτητές επωφελούνται από Καθηγητές παγκοσμίου εμβέλειας, διεθνείς συνεργασίες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο, το κέντρο ανατομίας, το ινστιτούτο υπερήχων, την εξειδικευμένη βιβλιοθήκη υγείας και τα εργαστήρια κλινικών δεξιοτήτων, ιστολογίας και ιστοπαθολογίας. Επίσης, ο κάθε φοιτητής έχει το δικό του προσωπικό ακαδημαϊκό σύμβουλο κατά τη διάρκεια των σπουδών του και λαμβάνει καθοδήγηση και βοήθεια για το σχεδιασμό της μελλοντικής του σταδιοδρομίας από το έμπειρο προσωπικό του Γραφείου Σταδιοδρομίας.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η πρώτη στην Κύπρο και είναι βασισμένη στο επιτυχημένο μοντέλο της Ιατρικής Σχολής. Προσφέρει το πρόγραμμα Doctor of Veterinary Medicine (DVM) για αποφοίτους Λυκείου, διάρκειας 5 χρόνων. Το DVM είναι ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις του Royal College of Veterinary Surgeons του Ηνωμένου Βασιλείου, του European Association of Establishment for Veterinary Education, του American Veterinary Medical Association, και του World Organization for Animal Health.

Το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλα τα θεμελιώδη θέματα της κτηνιατρικής και προωθεί την ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων μέσω της ολοκληρωμένης κλινικής εκπαίδευσης σε μικρά και μεγάλα ζώα, με έκθεση στη φροντίδα των ζώων από το πρώτο έτος σπουδών.

Το εργαστήριο ανατομίας της Σχολής παρέχει ευκαιρίες για χειρισμό και εξέταση οικόσιτων ζώων και εκμάθηση ανατομικών τεχνικών χρησιμοποιώντας φρέσκα δείγματα ζώων. Είναι επίσης εξοπλισμένο με την τελευταίου τύπου τεχνολογία για ανατομική απεικόνιση, το Anatomage, που παρέχει τρισδιάστατη ηλεκτρονική εκμάθηση της ανατομίας των ζώων με ακριβή λεπτομέρεια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τηλέφωνο: 22-471990
Ιστοσελίδα Ιατρικής Σχολής: med.unic.ac.cy
Ιστοσελίδα Κτηνιατρικής Σχολής: unic.ac.cy/vet