Του Edward Segal

H First Republic πέρασε τη Δευτέρα υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και κατόπιν μεταπωλήθηκε στην JP Morgan Chase: αυτή είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη ως απόρροια της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο, αλλά μάλλον όχι η τελευταία, αφού αναμένεται να φανούν και άλλες επιπτώσεις στις επόμενες ημέρες.

Πρώτη προτεραιότητα κατά τη διαχείριση μιας κρίσης είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης. Ανάλογα, όμως, με τη φύση της κρίσης, υπάρχουν όρια ως προς το ποιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, ενώ συγχρόνως είναι αδύνατον να ελέγξει κάποιος τις αντιδράσεις τρίτων μερών. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει ρίχνοντας τα ζάρια. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαγορά της First Republic Bank.

“Μπορεί οι αγορές να έχουν καθησυχαστεί [μετά την κατάρρευση της SVB], ωστόσο η συμφωνία για τη First Republic θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο ιδίως για το ποσό που θα πρέπει να παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίξει το deal”, επισήμανε το Reuters το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τεχνητή νοημοσύνη στα χρηματοοικονομικά είναι εδώ

Δεν είναι το μοναδικό θέμα όπου αναμένονται εξελίξεις, καθώς οι επιπτώσεις της αρχικής κρίσης συνεχίζονται.

“Μένει να δούμε αν οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ασφαλίσουν όλους τους καταθέτες της First Republic… Θα χρειαστεί η έγκριση από την υπουργό Οικονομικών, από τους επικεφαλής και τις πλειοψηφίες στα ΔΣ της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της FDIC”, πρόσθετε το Reuters.

Επιπλέον, υπάρχει το Κογκρέσο και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την κατάρρευση της SVB, ο Μπάιντεν προέτρεψε τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την προστασία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Νομοθεσία

Επιπλέον, η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η Δημοκρατική βουλευτής Κέιτι Πόρτερ έχουν εισαγάγει ένα νομοσχέδιο που καταργεί μέρος των όσων προβλέπει ο νόμος –επί διακυβέρνησης Τραμπ– περί τραπεζικών ρυθμίσεων.

“Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται Secure Viable Banking Act, θα επαναφέρει τις τράπεζες με ενεργητικό τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων υπό την αυστηρή εποπτεία της Federal Reserve και υπό τα σενάρια των stress tests που προβλέπει ο νόμος Dodd-Frank”, ανέφερε η “The Hill”.

“Ένα διακομματικό νομοσχέδιο του 2018 για τη χαλάρωση του Dodd-Frank αύξησε το όριο αυτό στα 250 δισ. δολάρια, και εξαιρούσε τη Silicon Valley Bank και δεκάδες άλλες τράπεζες από την αυστηρότερη ομοσπονδιακή εποπτεία”, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: First Republic: Περνάει στη JP Morgan

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ro Khanna, εκλεγμένος στην Καλιφόρνια, πολιτεία όπου εδρεύει η SVB, δήλωσε την Κυριακή στην τηλεοπτική εκπομπή “Face the Nation” ότι θα πρέπει να υπάρξει clawback σε ορισμένες από τις αποζημιώσεις που έλαβαν οι επικεφαλής των χρεοκοπημένων τραπεζών. Ο Khanna ζήτησε επίσης μεγαλύτερη εποπτεία του τραπεζικού κλάδου και δήλωσε ότι τα 8 τρισ. δολάρια ανασφάλιστων καταθέσεων σε μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να είναι εγγυημένα από την FDIC.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο Gary Cohn, αντιπρόεδρος της IBM και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, δήλωσε: “Δεν συμφωνώ με τον βουλευτή Khanna ότι θέλουμε απεριόριστη ασφάλεια από την FDIC. Μου μοιάζει σαν μια κούρσα ταχύτητας προς τον βυθό”.

Ο ίδιος τόνισε: “Εν μέρει αισθάνομαι ότι πρέπει να αποκτήσουμε ένα απλούστερο, πιο συμπαγές σύνολο κανόνων, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να μπορούν πραγματικά να τους εφαρμόσουν και να γνωρίζουν ποιοι εξ αυτών είναι σημαντικοί […] Θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερους κανόνες, ενώ δεν μπορείτε να εφαρμόσετε αυτούς που είναι ήδη σε ισχύ;”

Αν υπάρχει ένα μάθημα για τον επιχειρηματικό κόσμο από την κατάρρευση της SVB και της First Republic, είναι να μην θεωρεί ποτέ και τίποτα δεδομένο. Αυτό που φαίνεται να είναι ακλόνητο και ασφαλές σήμερα μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος αύριο.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο όλες οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα πρέπει να διαθέτουν σχέδια διαχείρισης κρίσεων και να τα ενημερώνουν διαρκώς ώστε να λαμβάνουν υπόψη νέους κινδύνους, νέες απειλές και το απροσδόκητο.

Forbes