Ειδικό σχέδιο που θα δίνει απαντήσεις στην έλλειψη προσωπικού που ζητούν οι επιχειρήσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Περίγραμμα του σχεδίου έχει δοθεί στην αρμόδια υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και πάνω σε αυτό έχουν καθοριστεί οι άξονες των παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1.Αποτελεσματική διάγνωση των αναγκών στην αγορά εργασίας, με στενότερη συνεργασία ΔΥΠΑ και των εργοδοτών και πιθανώς με την ενεργοποίηση και νέων μεθόδων – εργαλείων που θα τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις με πληροφορίες για την προσφερόμενες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού που ζητούν και δεν βρίσκουν. Η πλατφόρμα ζήτησης θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που λειτουργεί ήδη στη ΔΥΠΑ αποτελεί μια πρώτη βάση για να διαγνωστούν καλύτερα οι ανάγκες της αγοράς εργασίας ώστε επάνω σε αυτές τις ανάγκες να χτιστούν νέα προγράμματα κατάρτισης για τις δυσεύρετες ειδικότητες. 

2. Σχεδιασμό προγραμμάτων απόκτησης δεξιοτήτων με δημογραφικά κριτήρια. Η σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν δημογραφικές ομάδες εργαζομένων, ώστε κάθε ομάδα να έχει το δικό της πρόγραμμα δεξιοτήτων. Με αυτόν τον διαχωρισμό οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βγουν ευκολότερα και πιο γρήγορα, κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό είτε για σταθερή είτε για προσωρινή απασχόληση.

Για παράδειγμα σήμερα τα προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους ή ανέργους χωρίς προηγουμένως να ερευνώνται οι γνώσεις που έχουν οι συμμετέχοντες. Με το νέο μηχανισμό, τα προγράμματα θα προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε δημογραφικής ομάδας. Για παράδειγμα, άλλο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, άλλο για τους κατόχους διδακτορικού τίτλου, και άλλο για τις γυναίκες που  φιλοδοξούν να αναλάβουν θέσεις μάνατζερ. 

3. Νέου τύπου κατάρτιση με επανεξέταση πόρων και προγραμμάτων. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μιλώντας στο Capital.gr δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το αν και κατά πόσο ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα, είτε ως προς την εύρεση απασχόλησης επάνω στο γνωστικό αντικείμενο που διδάχτηκαν, είτε ως προς την ενίσχυση δεξιοτήτων που αποτέλεσαν “διαβατήριο” για την αναβάθμισή τους σε υψηλότερη θέση. Η κατάρτιση θα συνδεθεί πλέον άρρηκτα και αυστηρά  με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και μόνον καθώς ο στόχος που τίθεται στο υπουργείο είναι να μην μείνει κενή καμία θέση εργασίας από αυτές που θα εξειδικεύουν τους εργαζόμενους για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. 

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς θα αποτελέσει ένα από θα νέα θεσμικά εργαλεία της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του επιπέδου της απασχόλησης και κυρίως για την παραμονή υψηλού επιπέδου εργαζομένων στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, δεν είναι μόνον οι χαμηλοί μισθοί αλλά και ότι σε πάρα πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για να τις καλύψουν. Το μισθολογικό πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σ ανειδίκευτο προσωπικό όπου και εκεί πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκουν εργαζόμενους μόλις πληρώσουν κάτι παραπάνω από τον βασικό μισθό, ή δώσουν ικανοποιητική αύξηση σε αυτούς που έχουν γιατί ξέρουν ότι αν φύγουν δεν θα βρουν εύκολα αντικαταστάτες.

Αξιολόγηση των 3 αρνήσεων σε θέση εργασίας

Το νέο σχέδιο θα συνδυαστεί και με την αξιολόγηση ψηφισμένων ρυθμίσεων για την τόνωση της απασχόλησης όπως αυτή του αποκλεισμού ανέργων από παροχές και προγράμματα, αν απορρίψουν 3 θέσεις εργασίας που θα τους προταθούν από η ΔΥΠΑ. Η ρύθμιση λέει ότι αν οι θέσεις δεν είναι κατάλληλες για τα προσόντα τους, και δεν πληρούνται πέρα από το οικονομικό, μια σειρά και από άλλα κριτήρια όπως το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η προτεινόμενη θέση από το σπίτι τους, ο άνεργος έχει δικαίωμα να αρνηθεί να εργαστεί. Η εν λόγω διάταξη έχει φέρει πενιχρό έως μηδενικό αποτέλεσμα γιατί ψηφίστηκε με τόσο σκληρές δικλείδες που είναι πρακτικά αδύνατον να βρεθούν θέσεις που να “κουμπώνουν” στα κριτήρια που τίθεται ώστε να μην μπορεί ο άνεργος να τις απορρίψει.