Αύριο είναι η σειρά της Fitch να δώσει τη δική της ετυμηγορία για την Ελλάδα μετά από ένα μεγάλο διάστημα αφού από την 1η Δεκεμβρίου του 2023 όταν και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα με σταθερές προοπτικές δεν έχει πραγματοποιήσει καμία νέα κίνηση, παρόλο που οι υπόλοιπο οίκοι – πλην της Moody’s  – έχουν όλοι αναβαθμίσει την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι πάνω από το investment grade.

Σύμφωνα με τη Citi, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες στηρίζουν τις προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας, η δέσμευση για την πλήρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου δέκα χρονιά νωρίτερα από τη λήξη του και η επαναγορά των warrants του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Citigroup, η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε BBB τον περασμένο μήνα έχει προκαλέσει ερωτήματα από τους πελάτες της  σχετικά με το εάν η Fitch, η οποία αυτή τη στιγμή βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ- και σταθερές προοπτικές, θα μπορούσε να ακολουθήσει στα βήματά της και να αναβαθμίσει και αυτή τη χώρα.

Η Citi επισημαίνει ότι παραμένει θετική ως προς τις προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας, αναμένοντας συνέχιση της ανοδικής τροχιάς της βαθμολογίας της, οι οποίες επηρεάζονται από την απότομη μείωση του χρέους/ΑΕΠ, το οποίο μάλιστα μπορεί να συγκλίνει με την Ιταλία έως το 2028 με βάση την πρόβλεψη της Fitch στα τέλη του 2024, και την ισχυρή ανάπτυξη, η οποία, όπως τονίζει η Citi, είναι και αναμένεται να διατηρηθεί υψηλότερη από αυτήν της Ιταλίας.

Οι προοπτικές της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται να λάβουν περαιτέρω στήριξη από δύο πολύ σημαντικές κινήσεις στο μέτωπο της διαχείρισης του χρέους τις οποίες έχει σχεδιάσει ο ΟΔΔΗΧ, όπως τονίζει η Citi.

Η πρώτη είναι η επαναγορά των warrants του ΑΕΠ από την Ελλάδα, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ επαναγόρασε χθες 14 Μαΐου τους τίτλους ΑΕΠ (GDP linked  warrants) που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI τον Μάρτιο του 2012. Τα ομόλογα αυτά, με λήξη το 2042, τα οποία είχαν ρήτρα συγκεκριμένων επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ πάνω από 265 δισ. ευρώ και ανάπτυξη άνω του 2%) κινδύνευαν να “ενεργοποιηθούν” το 2027 ή το 2028 υποχρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει 300-400 εκατ. ευρώ επιπλέον σε τόκους μέχρι και το 2042. Ο ΟΔΔΗΧ, ασκώντας το δικαίωμα επαναγοράς των warrants προσπάθησε έτσι να βάλει τέλος στο “θέμα” και ακολουθώντας τους σαφείς όρους των warrants, καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των 156 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας μία τιμή της τάξης των 25 σεντς του ευρώ για το κάθε warrant (σημειώνεται πως σήμερα διαπραγματεύονται στα 29 σεντς ενώ στις αρχές Απριλίου όταν και γνωστοποίησε την πρόθεσή του ο ΟΔΔΗΧ ήταν στα 35 σεντς).

Φυσικά, κάποιοι από τους κατόχους αυτών των warrants οι οποίοι είναι hedge funds καθώς και απλοί ομολογιούχοι, βλέποντας ότι θα χάσουν αυτούς τους υψηλούς τόκους, θορυβήθηκαν όταν ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του ΟΔΔΗΧ και θέλησαν να λάβουν ένα υψηλότερο ποσό από την επαναγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr,  ζητούσαν τιμή της τάξης των 34 σεντς που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα κατέβαλε ο ΟΔΔΗΧ θα ήταν στα 205 εκατ. ευρώ περίπου αντί των 156 εκατ. Σημειώνεται πως το δικαίωμα άσκησης επαναγοράς είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν να αποτρέψουν.

O ΟΔΔΗΧ για να προλάβει τις όποιες πιθανές αγωγές που θα έπλητταν την αξιοπιστία της Ελλάδας, προσέφυγε στο βρετανικό δικαστήριο και έκανε καταθέσεις αναγνωριστικής αγωγής (declaratory relief) ζητώντας από αυτό να επικυρώσει την εγκυρότητα της προσφοράς και να επιβεβαιώσει παράλληλα ότι η αξία της επαναγοράς υπολογίστηκε σωστά.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει στο δικαστήριο ωστόσο ότι θα κρατήσει την λίστα όλων των λογαριασμών των δικαιούχων ενώ δεν θα ακυρώσει τους τίτλους ώστε εάν μετά από 3-18 μήνες όταν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόφαση, κρίνει ότι ο υπολογισμός για την επαναγορά δεν ήταν σωστός, να προβεί στις όποιες κινήσεις πρέπει.

Η δεύτερη κίνηση, κατά την Citi, είναι η δέσμευση να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο θα ξεκινήσει από φέτος τον Δεκέμβριο να αποπληρώνει πρόωρα τα GLF που λήγουν από το 2033 έως το 2041, καταβάλλοντας 5,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Οι ετήσιες αυτές πληρωμές θα καλύπτουν αναλογικά (pro rata) μέρος του συνολικού υπολοίπου του δάνειου, ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να διατεθεί πρόσθετο ποσό (πέραν των 5,3 δισ. ευρώ ετησίως) ώστε να αποπληρωθούν και οι νωρίτερες λήξεις (του 2029-2032). Με αυτές τις κινήσεις, έως το 2031, ή και νωρίτερα ίσως το 2030), θα έχει “σβήσει” ουσιαστικά το πρώτο μνημόνιο αντί του 2041.

Επίσης, η Citi επισημαίνει ότι οι ήδη υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας σημαίνουν ότι η πρόσθετη πίεση από αυτό το κανάλι είναι απίθανη.

Παρ’ όλα αυτά τα θετικά, η Citi δεν είναι τόσο βέβαιη ωστόσο ότι η Fitch θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση στην αξιολόγηση της Ελλάδας αύριο – αν και η αγορά την αναμένει. Όπως σημειώνει, ο οίκος έχει επισημάνει ότι βασικός παράγοντας για αναβάθμιση της χώρας είναι η ταχύτερη μείωση του δείκτη χρέους και η βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού. Η Fitch έχει τονίσει επίσης το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ένα εμπόδιο.
Αυτοί οι “όροι” που έχει θέσει η Fitch δεν είναι σαφές ότι έχουν ικανοποιηθεί, τονίζει η Citi.

Αντίθετα, επισημαίνει, από την τελευταία της αξιολόγησή της για την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2024, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας (απόδοση 10εοτύς ομολόγου), είναι περίπου 30 μονάδες βάσης υψηλότερο, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις τους. Αυτό υποδηλώνει ότι ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να περιμένει προς το παρόν και να μην αναβαθμίσει ακόμη την Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το rating της, καταλήγει η Citi.

capital.gr