Τεράστια ετήσια καθαρή ζημία, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Τρίτη η ιαπωνική Nissan, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, αναφορές ότι σχεδιάζει να μειώσει το 15% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού και προειδοποιώντας για τον πιθανό αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, της οποίας η συγχώνευση με την Honda ναυάγησε νωρίτερα φέτος, είναι υπερχρεωμένη και εμπλέκεται σε ένα δαπανηρό σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησής της.

Η Nissan ανακοίνωσε καθαρή ζημία 671 δισεκατομμυρίων γιεν για το 2024-25, αλλά δεν εξέδωσε πρόβλεψη καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Απρίλιο. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αναμένει πωλήσεις ύψους 12,5 τρισεκατομμυρίων γιεν το 2025-26.

«Η αβέβαιη φύση των αμερικανικών δασμολογικών μέτρων μας δυσκολεύει να εκτιμήσουμε ορθολογικά για το σύνολο του έτους τα λειτουργικά κέρδη και τα καθαρά κέρδη και ως εκ τούτου αφήσαμε αυτά τα στοιχεία απροσδιόριστα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ivan Espinosa.

«Η Nissan πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αυτοβελτίωση» με μεγαλύτερη ταχύτητα, πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη ιστορική καθαρή ζημία της εταιρείας για ολόκληρο το έτος ήταν 684 δισεκατομμύρια γιεν την περίοδο 1999-2000, κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης που την οδήγησε στην ταραγμένη συνεργασία της με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν με τρία τοις εκατό υψηλότερα την Τρίτη, έπειτα από αναφορές οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα από τη Nissan, και οι οποίες ανέφεραν ότι σχεδίαζε συνολικά 20.000 περικοπές θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάκαμψης, η Nissan ανακοίνωσε επίσης ότι θα «ενοποιήσει τα εργοστάσια παραγωγής οχημάτων της από 17 σε 10 έως το οικονομικό έτος 2027».

Όπως πολλοί ανταγωνιστές, η Nissan δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τις κινεζικές μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ τα κέρδη της απειλούνται επίσης από τους δασμούς των ΗΠΑ.

«Στην Κίνα, θα ενισχύσουμε την απόδοσή μας στην αγορά απελευθερώνοντας πολλά οχήματα νέας ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η πιθανή συγχώνευση με την ιαπωνική ανταγωνίστρια Honda θεωρήθηκε ως πιθανή σανίδα σωτηρίας, αλλά οι συνομιλίες κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο, όταν η τελευταία πρότεινε να γίνει η Nissan θυγατρική αντί να ενσωματωθεί σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου.

Η Nissan έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του πρώην επικεφαλής της Carlos Ghosn το 2018, ο οποίος αργότερα έφυγε από την Ιαπωνία κρυμμένος σε ένα κουτί ηχητικού εξοπλισμού.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, της οποίας οι μετοχές έχουν υποχωρήσει σχεδόν 40% τον τελευταίο χρόνο, διόρισε τον Espinosa Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Μάρτιο.

Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την εταιρεία σε junk, με την Moody’s να επικαλείται την «αδύναμη κερδοφορία» και το «γηρασμένο χαρτοφυλάκιο μοντέλων».

ΚΥΠΕ