Η Τράπεζα Κύπρου ετοιμάζεται να δώσει δωρεάν σε πελάτες της 10.000 ηλεκτρονικές υπογραφές, ώστε να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με τη νέα τεχνολογία. Τις ηλεκτρονικές υπογραφές οι πελάτες θα τις εξασφαλίσουν μέσω του APP και μόλις δουν «λήψη ψηφιακής υπογραφής» θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα δεδομένα τους και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε να μεταφερθούν στις ιστοσελίδες της JCC για να συνεχιστεί η διαδικασία για την απόκτηση πιστοποιητικού.

Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται σταδιακά ως τυπική επιχειρηματική πρακτική σε πολλούς κλάδους, τομείς και επαγγέλματα. Τα οφέλη της ηλεκτρονικής υπογραφής εντοπίζονται  στην ευκολία, αμεσότητα και στην απουσία ταλαιπωρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες e-συναλλαγές προτιμούν οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου

Με την ηλεκτρονική υπογραφή, κάποιος ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπου και εάν είναι, μπορεί να υπογράψει (απομακρυσμένη υπογραφή). Μπορεί π.χ. για ένα ακίνητο ή άλλο προϊόν αξίας που θα αγοράσει στη Γερμανία να υπογράψει εξ αποστάσεως και να μην χρειαστεί να πάει εκεί. Η διαδικασία θεωρείται πολύ εύκολη και απλή, ακόμα και για χρήστες που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Με την ηλεκτρονική υπογραφή επιτυγχάνεται εξοικονόμηση και μείωση του χρόνου και του κόστους επεξεργασίας. Για φυσικές υπογραφές, τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να εκτυπώνουν και να σαρώνουν έγγραφα πολλές φορές, μακρά διαδικασία και χρονοβόρα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αυξάνει την ασφάλεια και μειώνει τους κινδύνους, καθώς είναι δύσκολο να πλαστογραφηθεί, καθιστώντας την πιο ασφαλή από τις χειρόγραφες υπογραφές, με διασφάλιση απορρήτου. Κανένα τρίτο μέρος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά έγγραφα χωρίς άδεια. Η πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή (QES) μπορεί συχνά να αποτελεί νομική απαίτηση. Στην Ευρώπη, πολλές καταστάσεις απαιτούν QES από το νόμο και ανάλογα με το κράτος μέλος της ΕΕ. Επειδή ένα QES έχει την ίδια νομική ισχύ με μια χειρόγραφη υπογραφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση που συνήθως απαιτεί γραπτή υπογραφή, όπως η υπογραφή μιας σύμβασης.