Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Πράσινο φως, υπό προϋποθέσεις, για επέκταση του Sveltos Hotel στην κοινότητα της Ορόκλινης άναψε η περιβαλλοντική αρχή. Το συνολικό εμβαδόν δόμησης της υφιστάμενης ανάπτυξης ανέρχεται στα 1.194 τ.μ., ενώ η κατασκευή του νέου κτηρίου θα προσθέσει 390,5 τ.μ. στο συνολικό εμβαδόν δόμησης της ανάπτυξης. Επομένως, το συνολικό εμβαδόν του έργου, μετά την υλοποίηση των προσθηκομετατροπών, θα ανέρχεται στα 1.584,5 τ.μ.

Η υφιστάμενη ξενοδοχειακή ανάπτυξη (μπλοκ ‘Α’) αποτελείται από 4 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, και δύο ορόφους) και περιλαμβάνει συνολικά 46 δωμάτια (τα οποία βρίσκονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο), χώρο πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, δύο εξωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές (η μια εκ των οποίων είναι για παιδιά), γήπεδο τένις και 33 χώρους στάθμευσης (29 καλεσμένων + 4 προσωπικού και φορτοεκφόρτωσης).

Οι προσθηκομετατροπές αφορούν την κατασκευή νέου κτηρίου (μπλοκ ‘Β’) που θα αποτελείται από 4 επίπεδα (ισόγειο, και τρεις όροφοι), με εσωτερική κολυμβητική δεξαμενή και γυμναστήριο στο ισόγειο, 24 δωμάτια συνολικά στους ορόφους, κήπο οροφής και 19 επιπλέων χώρους στάθμευσης (12 + 7 ΑμΕΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ξενοδοχεία αλλάζουν την τουριστική Λάρνακα

Βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων, σκοπός είναι να ενωθούν τα δύο κτήρια (υφιστάμενο και προτεινόμενο) με τη δημιουργία γεφυρώματος στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Συνεπώς, θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί ένα πολύ μικρό μέρος του υφιστάμενου κτηρίου, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει σύνδεσή του με το νέο. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες του προτεινόμενου έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν με την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και θα διαρκέσουν περίπου 1 χρόνο (12 μήνες). Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο ξενοδοχείο δεν θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των εργασιών υλοποίησης των προσθηκομετατροπών. Το κόστος των αλλαγών υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το €1,5 εκατ.

Πάντως, η περιβαλλοντική αρχή σημειώνει ότι η κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης μπορεί να προχωρήσει αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και του θορύβου κατά το κατασκευαστικό στάδιο αλλά και ελαχιστοποίηση του κινδύνου ρύπανσης από απορροές υγρών αποβλήτων ή από επιφανειακά νερά απορροής και επηρεασμού του καναλιού εκροής της Λίμνης Ορόκλινης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, απαγόρευση της χρήσης προβολέων φωτισμού κατά το κατασκευαστικό στάδιο καθώς και απαγόρευση χρήσης προβολέων φωτισμού σε όλα τα κτίρια κατά τη φάση λειτουργίας. Περιλαμβάνουν επίσης τοπιοτέχνηση περιμετρικά των κτηρίων με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί φωτοφράκτης από τη βλάστηση που να εμποδίζει τη διάχυση του φωτός.