Ο διάλογος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου με τους κοινωνικούς εταίρους για μία οριστική συμφωνία για την απόδοση της ΑΤΑ είναι μεν σε εξέλιξη, αλλά οι ελπίδες για θετική κατάληξη δεν είναι πολλές.
Πλην όλων των άλλων διαφωνιών, φαίνεται να μην συμφωνούν εργοδότες και συντεχνίες ούτε καν ως προς τον συμφωνημένο -από το 2023- στόχο του νέου διαλόγου.
Την περασμένη Τετάρτη ο τέως πρόεδρος της ΟΕΒ, παραδίδοντας την προεδρία στον Γιώργο Παντελίδη, είπε και το εξής: «Αυτό που έχουμε συμφωνήσει, μέσα από την αποδοχή της πρότασης του Υπουργού Εργασίας τον Μάιο του 2023, είναι η διεξαγωγή δομημένου κοινωνικού διαλόγου με στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Στόχος μας είναι η αντικατάστασή του με μηχανισμό που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό αλλά και την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και άλλα μακροοικονομικά δεδομένα. Η ΟΕΒ», είπε ο Α. Αντωνίου, «αποδέχτηκε την αύξηση από το 50% στο 66,7% με τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα καταλήξουμε σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα».

Ποιος ή ποιοι έδωσαν τέτοια διαβεβαίωση στον πρόεδρο της ΟΕΒ τον Μάιο του 2023; Και αν η ΟΕΒ είχε θέσει ως προϋπόθεση την κατάληξη της ΑΤΑ σε «ένα νέο σύγχρονο σύστημα», γιατί δεν απαίτησε αυτό να μπει στη γραπτή συμφωνία που υπογράφηκε τότε; Σε εκείνη τη συμφωνία, που υπέγραψαν όλοι οι εταίροι, γράφει πως ο νέος κοινωνικός διάλογος θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025 «για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία». Ως εκεί. Ούτε λέξη για «εκσυγχρονισμό». ΧΡΥΜΑ