Εντείνονται οι ανησυχίες για περικοπές στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μετά το 2027, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη τις προτάσεις της για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) που θα καλύπτει την περίοδο 2028–2035. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να καθορίσει τη ροή χρηματοδότησης για κρίσιμους τομείς όπως η γεωργία, η έρευνα και η άμυνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν προσανατολίζεται σε μια πιο στοχευμένη κατανομή πόρων, με πιθανές περικοπές έως και 20% στον αγροτικό τομέα, όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα. Ήδη οι γεωργικές επιδοτήσεις έχουν υποχωρήσει στο 37% του κοινοτικού προϋπολογισμού, έναντι άνω του 50% στο παρελθόν.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αυτιάς, επισημαίνει ότι στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται τάση αναδιάρθρωσης του προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle, η Κομισιόν προτείνει τρία νέα “δοχεία” χρηματοδότησης: το πρώτο θα καλύπτει αγροτική πολιτική, αλιεία και μετανάστευση· το δεύτερο θα συνενώσει δράσεις για την ανταγωνιστικότητα και την έρευνα στο διάστημα· και το τρίτο θα αφορά άμυνα και εξωτερική πολιτική.
Το νέο ΠΔΠ αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, όμως παραμένει άγνωστο πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι. Η αναμενόμενη αύξηση των κονδυλίων για την Άμυνα προκαλεί αντιδράσεις, ειδικά σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές. Ο κ. Αυτιάς υποστηρίζει ότι η στοχοθέτηση των αμυντικών δαπανών από το ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ είναι εξωπραγματική για πολλές χώρες και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν διαφορετικές ανάγκες.
Το πακέτο Rearm Europe, που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιλαμβάνει 800 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 150 δισ. θα προέλθουν από δάνεια για αμυντικές συμπαραγωγές και περίπου 90 δισ. από αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η συγχώνευση ταμείων και η εγκατάλειψη παραδοσιακών πολιτικών συνοχής δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά υποβάθμιση. «Η κατάργηση πολιτικών συνοχής, γεωργίας και έρευνας προς όφελος ενός ενιαίου ταμείου δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι αποδυνάμωση», προειδοποιεί ο κ. Αυτιάς, ζητώντας προσοχή και διατήρηση της ισορροπίας.
Πηγή: Deutsche Welle