Μετά το deal με την Ιαπωνία – η οποία συμπεριλαμβάνει την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 15% στα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ– ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έρχεται η Ευρώπη αύριο, και την επόμενη μέρα έχουμε κι άλλες», δήλωσε χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η πίεση έχει ενταθεί για τους διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αλλάξει εκ νέου το χρονοδιάγραμμα επιβολής δασμών.
Δασμοί 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, ενώ αντίμετρα από τις Βρυξέλλες ενδέχεται να ακολουθήσουν άμεσα. Το πρώτο πακέτο αντίμετρων της ΕΕ, που στοχεύει ήδη εισαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ, παραμένει «στον πάγο» έως τις 6 Αυγούστου, ενώ ετοιμάζονται πρόσθετες απαντήσεις.
Ωστόσο, η συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας φαίνεται να ενισχύει την αισιοδοξία των ειδικών.
«Η συμφωνία με την Ιαπωνία έχει ενισχύσει σημαντικά τις ελπίδες ότι και η ΕΕ ίσως καταφέρει να επιτύχει εμπορική συμφωνία», ανέφεραν την Τετάρτη αναλυτές και οικονομολόγοι της Deutsche Bank Research.
Ο Κατσουχίκο Άιμπα, οικονομολόγος στη Citi, σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ΗΠΑ–Ιαπωνίας ίσως επηρεάσουν τις συνομιλίες με την ΕΕ.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δασμοί στα αυτοκίνητα μειώθηκαν χωρίς να τεθεί κάποιος περιορισμός στις εξαγωγές — κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τη Νότια Κορέα», τόνισε ο Άιμπα.
Τι περιλαμβάνει το deal με την Ιαπωνία
Μείωση δασμών στα αυτοκίνητα:
Οι δασμοί στις ιαπωνικές εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ μειώνονται από 25% σε 15%.
Δεν τίθενται ποσοτικοί περιορισμοί (caps) στις εξαγωγές — κάτι σημαντικό για τη βιομηχανία.
Βασικός δασμός – “baseline tariff”:
Καθιερώνεται ενιαίος βασικός δασμός 15% για συγκεκριμένους τομείς. Η προσέγγιση αυτή ενδέχεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες εμπορικές διαπραγματεύσεις, όπως με την ΕΕ.
Επιρροή σε μελλοντικές συμφωνίες:
Η έλλειψη περιορισμών εξαγωγών για αυτοκίνητα θεωρείται πιθανό προηγούμενο για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τη Νότια Κορέα.
Αποφυγή επιπρόσθετων μέτρων:
Η συμφωνία εκλαμβάνεται ως προληπτική κίνηση για την αποφυγή εμπορικού πολέμου, μέσω δασμολογικής εκτόνωσης.
Τι ζητά η ΕΕ
Η ΕΕ ζητά εδώ και καιρό εξαιρέσεις ή χαμηλότερους δασμούς σε βασικούς τομείς στο πλαίσιο εμπορικών συμφωνιών, και αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί έναν βασικό δασμό εφόσον εξασφαλίσει ειδικές προβλέψεις για συγκεκριμένους κλάδους.
Τα αυτοκίνητα συγκαταλέγονται στα τρία κορυφαία προϊόντα εξαγωγής της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Καθώς η Ευρώπη αναμένει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα πραγματοποιούν περιοδεία στην Ασία. Την Τετάρτη θα συναντηθούν με την ιαπωνική ηγεσία, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ–Κίνας, με το εμπόριο να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
Οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Τραμπ επιτείνουν τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNBC. Εκφράζονται ανησυχίες στο Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε την Τρίτη μέσω X (πρώην Twitter) ότι είχε «σημαντική τηλεδιάσκεψη» με τον Υπουργό Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Ουεντάο, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.