Ο τεράστιος λογαριασμός της Ευρώπης για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, με τις χώρες να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει της πτώσης των θερμοκρασιών.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ σε στήριξη από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται στοιχεία του think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για αύξηση κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με τον υπολογισμό του περασμένου  μήνα.

Στο ποσό αυτό προστίθενται τα μέτρα ύψους 105 δισ. ευρώ σε Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία, καθώς οι χώρες αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε δημόσια διαβούλευση η φορολόγηση στα υπερκέρδη των ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ηγούνται οι Γερμανία, Μάλτα και Λιθουανία με 7,40%, 7% και 6,58% αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με τις δαπάνες (10,5 δισ. ευρώ) ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 5,74%.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία αυξάνουν την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα. Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις γίνονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι “ασυνήθιστα χαμηλές” σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Maxar.

Οι δαπάνες είναι σχεδόν ισοδύναμες με το πρόγραμμα έκδοσης κοινών ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην προστασία της οικονομίας της περιοχής από την πανδημία του κορονοϊού. Το Bruegel κάλεσε την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης.

“Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα δεχθούν νέες πιέσεις να γίνουν πιο στοχευμένες όσον αφορά τη στήριξη που προσφέρουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, δήλωσε η Simone Tagliapietra, που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης. “Αυτό αναδεικνύει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στις βιομηχανίες τους σε σχέση με άλλες”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την ιταλική κυβέρνηση να διαθέτει τα 2/3 του προϋπολογισμού των 30 δισ. ευρώ για το 2023 στην ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Το ποσό αυτό προστίθεται στα περίπου 75 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για να κρατηθεί όρθια η οικονομία, με το μεγαλύτερο μέρος να στοχεύει σε μέτρα ανακούφισης. Σε αυτά περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και μειώσεις φόρων που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχεί η Κύπρος για τιμή ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία έκτακτη σύνοδο τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων που θα στοχεύει στον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο τέθηκε σε αναμονή στην τελευταία σύνοδο καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με το πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ροές από τη Ρωσία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδά της.

Πηγή: Capital.gr