Πονοκέφαλος για Λευκωσία και Αθήνα η επικείμενη σύνοδος των τουρκόφωνων κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν και οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Κύπρος και Ελλάδα κινητοποιήθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν την προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. Εγχείρημα καθόλα δύσκολο, όπως παραδέχεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. 

Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτος, στο πλαίσιο της επιδίωξης λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Η επικείμενη σύνοδος των τουρκόφωνων κρατών εκτιμάται ως κομβικής σημασίας. 

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες του με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα, ο Ιωάννης Κασουλίδης σκιαγράφησε την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό όπως προκύπτει μέσα από τις τουρκικές προκλήσεις. Οι εκτιμήσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ καταγράφονται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ως εξής: 

«Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση παραλογισμού, αναφορικά με την αναθεωρητική πολιτική της»

«Διαπιστώνουμε στη Λευκωσία, μια προσπάθεια από την Τουρκία να εκμεταλλευτεί την περίοδο της μετάβασης, τους τρεις τελευταίους μήνες της παρούσας κυβέρνησης και τους επόμενους μήνες της νέας κυβέρνησης»

«Η Τουρκία ρίχνει όλο της το βάρος για να προωθήσει την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων, την οποία έχει αναγνωρίσει μόνο η Τουρκία».

Την Παρασκευή  πραγματοποιείται η Συνάντηση Κορυφής των τουρκόφωνων κρατών, στους οποίους γίνεται προσπάθεια να γίνει αποδεκτό το ψευδοκράτος ως παρατηρητής.

ΔΕΙΤΕ ΑKΟΜΗ: Δένδιας-Κασουλίδης: Η Τουρκία σε κατάσταση παραλογισμού

Όπως εξήγησε ο Ιωάννης Κασουλίδης εάν το ψευδοκράτος γίνει αποδεκτό ως παρατηρητής τότε αυτό «θα ήταν ένα σοβαρό βήμα αναβάθμισης» και έχουν κινηθεί Κύπρος και Ελλάδα σε πολλά επίπεδα για την αποτροπή του. Το εγχείρημα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί όπως σημείωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, καταβάλλεται προσπάθεια «να γίνει αλλαγή του καταστατικού που να επιτρέπει την αποδοχή υπό καθεστώς παρατηρητή και σε οντότητες, όχι μόνο σε κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας να ξεπεράσει την αντίσταση των άλλων τουρκόφωνων κρατών για αποδοχή τού μη αναγνωρισμένου κράτους ως παρατηρητή».

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης πως έγινε επίδοση από πλευράς του ψευδοκράτους κειμένου προς την UNFΙCYP «για να δικαιούται η ειρηνευτική δύναμη να λειτουργεί και στην κατεχόμενη περιοχή, ακόμη μια προσπάθεια να αναγνωριστούν ως οντότητα». «Υπάρχει ακόμη η προσπάθεια ανοίγματος γραφείων του ψευδοκράτους σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», προσέθεσε, καθώς και δύο ακόμη απειλές: «το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τον επόμενο σταθμό του πλωτού γεωτρύπανου ”Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”, που σήμερα προβαίνει σε γεωτρήσεις μέσα σε χώρο καθαρά τουρκικής δικαιοδοσίας, αλλά ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός θα δούμε στη συνέχεια». Υπογράμμισε πως οι κινήσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι για την αποτροπή όλων αυτών.

? Καθημερινό φαινόμενο ο τουρκικός παραλογισμός: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από δικής του πλευράς, τόνισε πως «η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει» και «ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο». Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η τουρκική προκλητικότητα «δεν πτοεί την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων μας και να προβάλλει διεθνώς το παράλογο και το παράνομο των τουρκικών αξιώσεων».

 «Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από πλευράς Τουρκίας ή προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, θα πρέπει να επιφέρει ευρωπαϊκή αντίδραση», τόνισε. Σημείωσε δε πως μέσα σε δέκα ημέρες θα έχει δέκα υπουργικές συναντήσεις και πως σε όλους τους ομολόγους του εξηγεί ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά παραμένουν εν ισχύι.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας λύσης συμβατής με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας» και προσέθεσε:

 «Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία να το επαναλάβουμε ενόψει της θλιβερής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους».

 «Παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων είναι ξεκάθαρες. Δεν επιδέχονται ερμηνεία, πόσο μάλλον διασταλτική ερμηνεία».

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Στις θετικές εξελίξεις, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Κύπρος κατατάσσουν την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. «Αποτελεί παράδειγμα για το πώς να λύνονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συμφωνία καθώς αποτελεί συμφωνία μεταξύ κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο», σημείωσε. Επίσης, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.