Παρά τη διαφαινόμενη απροθυμία της Κυβέρνησης να αποδεχθεί δραστικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, τα κόμματα συνεχίζουν να επιμένουν στην ανάγκη ανάληψης δράσεων για την προστασία των δανειοληπτών. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αποσύρθηκαν τέσσερις από τις 19 προτάσεις νόμου που εκκρεμούν. Άλλες δύο έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι υπόλοιπες, οι οποίες κινούνται στην ίδια φιλοσοφία, θα ενοποιηθούν.

Την Τετάρτη, το ΑΚΕΛ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και για την προστασία των δανειοληπτών. Το κόμμα θεωρεί πως άλλα υποσχόταν προεκλογικά η Κυβέρνηση και άλλα κάνει στην πράξη, υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη περιορίζεται σε μικρής κλίμακας κινήσεις, όπως είναι το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης και το Ειδικό Δικαστήριο, παρά να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, επειδή δεν θέλει, κατά το ΑΚΕΛ, να αλλάξει τις ισορροπίες και παραμέτρους στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για προώθηση νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για αποκατάσταση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη αλλά και σε εξωδικαστικά μέσα, στις περιπτώσεις παράνομων χρεώσεων και καταχρηστικών ρητρών, με στόχο τον υπολογισμό του πραγματικού υπολοίπου των δανείων και την αναστολή της εκποίησης μέχρι την οριστική διευθέτηση του υπολειπόμενου ποσού. Επιπρόσθετα, θα απαιτήσει την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής για αντιμετώπιση των εκποιήσεων κύριας κατοικίας, τη σωστή εποπτεία των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, καθώς και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, λόγω της ανισορροπίας που εκτιμά το ΑΚΕΛ ότι παρουσιάζει εις βάρος των δανειοληπτών.

Τι προτείνει το ΑΚΕΛ

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ κινούνται σε πέντε άξονες. Μεταξύ άλλων, προτείνει την έγκριση προτάσεων νόμου που συζητούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και αφορούν την τροποποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους δανειολήπτες, στις περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών και παράνομων χρεώσεων.

Επιπρόσθετα, απαιτεί να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για εθελοντική ανταλλαγή υποθηκών έναντι χρέους, έτσι ώστε στις περιπτώσεις κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης να προστατεύεται η αξία ανταλλαγής του ακινήτου. Παράλληλα, αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού – οργανισμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών αναφορικά με παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες. Ο οργανισμός θα λειτουργεί εξωδικαστικά, ώστε να είναι και πιο γρήγορος και λιγότερος κοστοβόρος.

Το ΑΚΕΛ ζητά να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και διαχείρισης δανείων, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, για σκοπούς παροχής πληροφοριών των οικονομικών δεδομένων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προτείνει και την εκπόνηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής για αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται από τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Τέλος, απαιτεί τον καθορισμό οροφής για επιτόκια για στεγαστικά δάνεια στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, λόγω της μη ύπαρξης κόστους διακράτησης καταθέσεων.

Νέα πρόταση από Οικολόγους

Στο μεταξύ, ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης κατέθεσε νέα πρόταση νόμου, με την οποία τροποποιείται ο νόμος των εκποιήσεων. Η πρόταση προβλέπει ότι η ειδοποίηση σκοπούμενης πώλησης με πλειστηριασμό τύπου «ΙΑ», η οποία επιδίδεται από τον ενυπόθηκο δανειστή στον οφειλέτη ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, πρέπει να δίνεται εντός 90 ημερών αντί 30 ημέρων που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία. Παράλληλα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα μπορεί να εκδίδει γραπτή απόφαση προς όφελος του οφειλέτη και η οποία να αποτελεί τον λόγο για τον οποίο ο επηρεαζόμενος (οφειλέτης) θα καταχωρεί έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της πώλησης.