Η Παγκύπρια Ενωση Ακτοπλοϊκών απηύθυνε έκκληση στον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, “να μην δημιουργεί αχρείαστα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία και στην ακτοπλοΐα”, και προειδοποεί με δυναμικά μέτρα.

Με επιστολή προς τον Δήμαρχο Παραλιμνίου αναφορικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου «να επιβληθεί τέλος άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής σε ακτοπλοϊκά επιβατηγά σκάφη» η Ένωση αναφέρει ότι η σχετική απόφαση «γίνεται σε συνάρτηση με την άρνηση σας να δώσετε τα κλειδιά  των γραφείων, που ενοικιάζουν τα μέλη μας, από το 2011 παρά την αποβάθρα Νησιώτη».

Στην επιστολή προστίθεται ότι «παρανομώντας και αυθαιρετώντας» ο Δήμαρχος Παραλιμνίου «απειλεί εκβιαστικά ότι αν δεν υποβάλουν το έντυπο, που στάλθηκε σε όλους για έκδοση άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής υπογεγραμμένο, δεν θα τους ενοικιάσουν τα γραφεία (εκδοτήρια εισιτηρίων) για την τουριστική περίοδο του 2023 και θα δοθούν σε άλλους επιχειρηματίες. Τα συγκεκριμένα γραφεία τα κατέχουν από το 2011 και είναι θέσμιοι ενοικιαστές» αναφέρουν, προσθέτοντας πως «η συνάρτηση της απόδοσης των γραφείων με την αποδοχή δήθεν άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής είναι παράνομη και αυθαίρετη».

Ακόμα η Παγκύπρια Ενωση Ακτοπλοϊκών υποστηρίζει ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου προσπαθεί να επιφέρει «ρήγμα στην ενότητα και αποφασιστικότητα των μελών μας να μην ενδώσουν στις αυθαιρεσίες, έτσι ώστε να εφαρμόσει τις παράνομες και αυθαίρετες  απόψεις» του, προσθέτοντας πως «αυθαίρετα και χωρίς καμιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε αλλαγή των κλειδαριών των γραφείων αποκλείοντας τα μέλη μας να έχουν την όποια πρόσβαση, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία τους είναι κλειδωμένα σ’ αυτά».

Οσον αφορά την άδεια λειτουργίας ακτοπλοϊού, η Ενωση αναφέρει πως η τροποποίηση που έγινε «στον Περί Δήμων Νόμων 52(Ι)/2022 δεν μας αφορά» και διερωτάται γιατί ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εξέδωσε «έντυπο για άδεια λειτουργίας ακτοπλοϊκού ενώ ο Νόμος προνοεί σκάφος αναψυχής και γιατί παρανομεί έναντι του συγκεκριμένου Νόμου. Λυπούμαστε για την στάση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής», σημειώνει, προσθέτοντας πως  α«δεν έγινε καμιά διαβούλευση» και πως «η τροποποίηση του πιο πάνω Νόμου έγινε πίσω από κλειστές πόρτες».

Εξάλλου, η Παγκύπρια Ενωση Ακτοπλόων ζητεί «από τον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξει την νομιμότητα των εισπράξεων» που έκανε ο κ. Πυρίλλης για το ενοίκιο των γραφείων τα έτη 2018 και 2019, την τροποποίηση του Νόμου 52(Ι)/2022 και την έκδοση εντύπου «Αδειας Λειτουργίας Ακτοπλοϊκού».

ΚΥΠΕ