Νέα αναβολή πήρε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Δικαστηρίου Εκποιήσεων, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την ενυπόθηκη κύρια κατοικία τους, αξίας μέχρι €350 χιλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό μεταφέρθηκε σε επόμενη συνεδρία, για να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις και να γίνουν ίσως βελτιώσεις σε βασικές πρόνοιες του, έτσι ώστε, όταν συζητηθεί στη Βουλή να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συμπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό όταν τεθεί σε εφαρμογή.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως με την προώθηση του νομοσχεδίου η πρόθεση είναι να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών, τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Όπως μας λέχθηκε, πρώτιστος στόχος είναι η θωράκιση συγκεκριμένων κατηγοριών δανειοληπτών.
Το νομοσχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό, κάτι που δεν έγινε, εν αναομή, όπως ελέχθη, της επιστροφής στην Κύπρο του υπουργού Οικονομικών. Τελικά δεν συζητήθηκε ούτε χθες και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή εξετάζονται τώρα κάποια νομικά ζητήματα και λεπτομέρειες, ώστε να διασφαλιστεί η τάχιστη εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν κόκκινα δάνεια και εκποιήσεις. Στόχος, όπως μας λέχθηκε, να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός των συγκεκριμένων υποθέσεων σε χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες θα καταστήσουν το νομικό πλαίσιο αναποτελεσματικό.
Ο χρόνος της εκδίκασης των υποθέσεων, παρόλο που δεν προσδιορίζεται στο νομοσχέδιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που θέτουν προς διευκρίνιση τα συγκυβερνώντα κόμματα. Η κυβερνητική πλευρά εκτιμά πως οι δεσμεύσεις που έλαβε από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ικανοποιητικές, καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει εσωτερική συνεννόηση για συντόμευση του χρόνου εκδίκασης αυτών των υποθέσεων.
Επιπρόσθετα, θα δοθούν κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις σε σχέση με τη δυνατότητα των επηρεαζόμενων μερών να προχωρούν σε εφέσεις.
Την περασμένη Τρίτη το νομοσχέδιο και οι βελτιώσεις που προωθούνται αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνου Ηροδότου.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», κατά την ανεπίσημη συνάντηση των αξιωματούχων παρατέθηκαν στοιχεία και έγινε ανταλλαγή απόψεων για συγκεκριμένες πρόνοιες που προβληματίζουν τα δύο μέρη.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, παρόλο που την προσεχή Δευτέρα το ευρύτερο θέμα των εκποιήσεων θα συζητηθεί και πάλι στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Κατά τις συζητήσεις στη Βουλή, η κυβερνητική πλευρά προτάσσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να αποτρέψει τα κόμματα να οδηγήσουν στην Ολομέλεια τις τέσσερις προτάσεις νόμου, με τις οποίες διαφωνεί.
Διαφωνούν επίσης η Κεντρική Τράπεζα, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Σε σκέψεις η συμπολίτευση
Παρόλο που τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν παραλάβει το προσχέδιο του νομοσχεδίου, από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται να ικανοποιούνται πλήρως.
Κύριο ζήτημα που προβληματίζει αποτελεί το γεγονός ότι δεν θα διακόπτεται η εκποίηση των υποθέσεων για τις οποίες θα γίνεται προσφυγή στο δικαστήριο.
Κομματικές πηγές δηλώνουν πως δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο στις δεσμεύσεις που έχουν δώσει οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ότι δεν θα βγαίνουν στο σφυρί κύριες κατοικίες αξίας €350 χιλ.
Οι συγκυβερνώντες θα επιδιώξουν να ενημερωθούν επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών, για να αρθούν οι επιφυλάξεις τους. Παράλληλα, θα απαιτήσουν και από τα δικαστήρια να εκδικάζονται το συντομότερο δυνατό οι συγκεκριμένες υποθέσεις.
Βάσει των υπολογισμών του Υπουργείου Οικονομικών, συνολικά 20 χιλ. δάνεια θα είναι η περίμετρος του Δικαστηρίου Εκποιήσεων, στο οποίο θα προσφεύγουν δανειολήπτες για αμφισβήτηση της εκποίησης.
Επιπρόσθετα, το δικαστήριο θα εξετάζει και το πραγματικό ύψος της οφειλής, όταν υπάρχει αμφισβήτηση του υπολοίπου του χρέους μεταξύ δανειστών και οφειλετών.
Παράλληλα θα εκδικάζει και υποθέσεις υπερχρεώσεων που επιβάλλουν τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις και θα κρίνει, με συγκεκριμένα κριτήρια, ποιος δανειολήπτης θα θεωρείται ευάλωτος, έτσι ώστε να ετοιμάζεται πλάνο εξόφλησης της οφειλής με ταυτόχρονη θωράκιση της κύριας κατοικίας.