Ίσως δεν φτάσει ο χρόνος στους βουλευτές για να εγκρίνουν μέχρι τις 13 Ιουλίου (που διακόπτουν για τη θερινή περίοδο) το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του λεγόμενου Δικαστηρίου Εκποιήσεων, ακόμα και αν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο εγκριθεί από το Υπουργικό και κατατεθεί στη Βουλή.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό αναβλήθηκε δύο φορές, τη μια λόγω της απουσίας του υπουργού Οικονομικών στο εξωτερικό και τη δεύτερη εξαιτίας διαβουλεύσεων του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας, για βελτίωση κάποιων προνοιών.

Αν το νομοσχέδιο κατατεθεί όντως στη Βουλή την Πέμπτη 29 του μήνα, στην καλύτερη περίπτωση θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη Δεύτερα 3 Ιουλίου. Συνεπώς, οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεση τους μόλις 10 ημέρες για να συζητήσουν και ίσως να εγκρίνουν ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα. Πιθανόν να χρειαστεί η επιτροπή να προγραμματίσει επιπλέον συνεδρίες για να διεξέλθει το νομοσχέδιο. Στην περίπτωση που υπάρχουν πολλές διαφωνίες ή επιφυλάξεις από τα κόμματα, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί μετά τις διακοπές, με στόχο να τεθεί για έγκριση ενώπιον της Ολομέλειας το Φθινόπωρο.

Τη Δευτέρα, πάντως, θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση των εκκρεμούντων προτάσεων νόμου για τις εκποιήσεις. Δύο προτάσεις νόμου, μία του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και μία του ΑΚΕΛ, αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια, καθώς έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. Η πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ προνοεί πως, μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή σε περίπτωση υπηρεμερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, θα αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης. Η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί πως, σε περίπτωση που ενυπόθηκος οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς ενυπόθηκο δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου.

Από την άλλη, έντονες διαφωνίες υπάρχουν για την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, καθώς και τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ. Η πρόταση επιτρέπει στους δανειολήπτες να εξασφαλίζουν δικαστικό διάταγμα παραμερισμού της διαδικασίας εκποίησης, προκειμένου να εξεταστούν θέματα όπως η ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων στις συμβάσεις και η αμφισβήτηση του ύψους του χρέους.

Τη Δευτέρα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου αναμένεται να καταθέσει ξανά στη Βουλή τις θέσεις του για τις εκποιήσεις. Σε προκαταρκτικό σημείωμα που παρέδωσε στα μέλη της επιτροπής τονίζει την ανάγκη αναζήτησης άλλων μέτρων που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αντί της ανατροπής του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Μεταξύ άλλων προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εφαρμογής ενός νέου Σχεδίου Εστία, το οποίο θα καλύπτει όχι μόνο τις κύριες κατοικίες, αλλά και την επαγγελματική στέγη βιοπαλαιστών, πολύ μικρές επιχειρήσεις και γεωργοκτηνοτροφικά ακίνητα. Επιπρόσθετα, εισηγείται την άμεση προώθηση δραστικών μέτρων ελέγχου και κοινωνικοοικονομικού εξορθολογισμού της συμπεριφοράς των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων.