Όλο και λιγότερο χρησιμοποιούν… τα cash οι καταναλωτές και στην Κύπρο πλέον, καθώς την τελευταία διετία έβαλαν για τα καλά στη ζωή τους τις πιστωτικές κάρτες. Από τη μια η πανδημία του κορωνοϊού -και ο αρχικός φόβος χρησιμοποίησης χαρτονομισμάτων- και από την άλλη η εφαρμογή του νόμου με τον οποίο από τις 20 Σεπτεμβρίου σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν ειδικό τερματικό μηχάνημα και να αποδέχονται και πιστωτικές κάρτες ως μέσο πληρωμής, εκτόξευσαν τις συναλλαγές με κάρτες.

Tα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από την JCC καταδεικνύουν πως από το 2019 μέχρι φέτος τον Νοέμβριο υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση (έως και υπερδιπλασιασμός, σε κάποιους τομείς) στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, ακόμα και σε οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν δέχονταν μόνο μετρητά από τους καταναλωτές, όπως τα περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής πώλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταναλωτική έρευνα EY: Οι καταναλωτές επαναξιολογούν τις αγορές τους

Μεταξύ 2019 και 2020 καταγράφεται από την JCC μεγαλύτερη άνοδος, λόγω της ανησυχίας από την πανδημία, ενώ μικρότερη αύξηση, αλλά σημαντική, παρουσιάζεται μεταξύ 2020 και 2021, σε κάποιο βαθμό εξαιτίας του φόβου επιβολής προστίμου ύψους €2 χιλ. στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τον νόμο και δεν δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Αναλυτικά, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, η χρήση των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 12.7% σε σχέση με το 2020. Όμως, σε σύγκριση με το 2019 η αύξηση άγγιξε το 55.2%. 

Φέτος τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 13.2% οι αγορές με πιστωτικές κάρτες, σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, ενώ σε σχέση με το 2019 η αύξηση είναι της τάξης του 54.3%. Από τον Σεπτέμβριο που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία για την επέκταση της υποχρεωτικής παροχής ευχέρειεας πληρωμών με κάρτες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες ανέβηκαν κατά 5.6%.

Θυμίζουμε ότι στις 18 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οι επιχειρήσεις σε 85 οικονομικές δραστηριότητες ήταν υποχρεωμένες να αποδέχονται ως μέσα πληρωμής τόσο μετρητά όσο και πιστωτικές κάρτες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της JCC, πολλοί καταναλωτές ακόμα και έναν καφέ να αγοράσουν πληρώνουν με κάρτα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως είναι δικηγόροι και λογιστές, που παλαιότερα έφερναν προσκόμματα στην αποδοχή κάρτας. Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου του 2021 οι συναλλαγές με κάρτες στις επαγγελματικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 121% σε σχέση με το 2019, ενώ σε σύγκριση με το 2020 αυτές ανέβηκαν περαιτέρω, κατά 78%. 

Μεγάλη άνοδος παρουσιάζεται στις συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών στα περίπτερα και στους φούρνους, καθώς αυτές αυξήθηκαν κατά 102% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 22% σε σχέση με το 22%.

Ειδικά τα στοιχεία που αφορούν τα περίπτερα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως για κάποια προϊόντα (γάλα, Τύπος, κάρτες τηλεφώνων) κάποιοι επιχειρηματίες είτε επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις, είτε καλούν τους καταναλωτές να αγοράσουν επιπλέον προϊόντα, προκειμένου να αποδεχθούν να πληρωθούν με κάρτες.

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο χρόνο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα καλυφθούν τα κενά στον νόμο και θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους παρανομούν.

Κόκκινο κτύπησαν και οι πληρωμές με πιστωτές κάρτες στην εστίαση και στις υπεραγορές, καθώς αυξήθηκαν κατά 96% (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2021) σε σχέση με το 2019 και κατά 76% (εστίαση) και 4.4% (υπεραγορές) σε σύγκριση με το 2020.

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, τον Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο 2021 η αποδοχή πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 70% σε σχέση με 2019 και κατά 16% σε σύγκριση με πέρσι. Η χρήση των πιστωτικών καρτών στα φαρμακεία ανέβηκε κατά 66% σε σχέση με 2019 και κατά 20% σε σύγκριση με το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, οι καταναλωτές επιλέγουν να πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες και για λογαριασμούς  στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (νερό-ρεύμα), καθώς παρατηρείται αύξηση 53% σε σχέση το 2019 και κατά 27% σε σύγκριση με πέρσι. Ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών χρησιμοποιούνται και για την προμήθεια καυσίμων, η χρήση των οποίων ανέβηκε κατά 48% σε σχέση με 2019 και κατά 40% σε σύγκριση με το 2020.