Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μέτρησε διεξοδικά το κόστος ενδεχόμενων νέων μέτρων ανακούφισης από την ακρίβεια και τελικά πρόσθεσε στον κατάλογο για μηδενικό ΦΠΑ μόνο τον καφέ και τη ζάχαρη, απορρίπτοντας προτάσεις του Υπουργείου Ενέργειας για ένταξη στην ίδια κατηγορία του τυριού, του κρέατος και άλλων βασικών αγαθών.

Αυτό, όμως που μάλλον δεν αποτιμήθηκε σωστά από την Κυβέρνηση ήταν οι αντιδράσεις από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των πολιτών από το νέο κύμα ακρίβειας.

Ως αποτέλεσμα, μετά και το μπαράζ αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώσεων καταναλωτών και συντεχνιών, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε θορυβημένος από τη γενικότερη δυσφορία και άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο νέων εξαγγελιών, στη βάση όμως των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, παραπέμποντας και πάλι στη λήψη στοχευμένων μέτρων.

Από πλευράς του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δεν απέκλεισε χθες η τιμή των υγρών καυσίμων, δη του πετρελαίου κίνησης, να φτάσει μέχρι και τα δύο ευρώ το λίτρο σύντομα, εφόσον, όπως είπε, επιτευχθεί ο στόχος του ΟΠΕΚ να ανέλθει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε χθες στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση πως βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκ των πραγμάτων βλέπει και τα έσοδα του αυξημένα όσο ανεβαίνει η τιμή των καυσίμων. Για τον ηλεκτρισμό, πάντως, άφησε να εννοηθεί πως τα περιθώρια για οριζόντια παρέμβαση δεν είναι μεγάλα.

Κατανοεί ότι υπάρχει πρόβλημα

Ανοιχτό άφησε νωρίτερα χθες το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τις αυξήσεις στις τιμές αγαθών και επιτοκίων, ο ΠτΔ είπε ότι παρακολουθεί τις δηλώσεις που γίνονται, προσθέτοντας ότι «το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, πρώτα και πάνω από όλα εγώ προσωπικά, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα».

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «έχω και την ευθύνη και ως Κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη της σωστής διαχείρισης των οικονομικών δεδομένων της χώρας μας. Όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση μπορείς πολύ εύκολα να ανακοινώνεις μέτρα».

Ακολούθως άνοιξε παράθυρο λήψης νέων μέτρων: «Αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και δεν αποκλείω τις οποιεσδήποτε εξαγγελίες, εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι από τη μια, ναι, υπάρχει η ανάγκη και το βλέπω (ότι υπάρχει), αλλά την ίδια στιγμή (έχουμε) τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και έχουμε ευθύνη εμείς να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και ύστερα από τρεις μήνες και ύστερα από έξι μήνες».

«Ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα που θα είμαι στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα με απασχολούν, θα είμαι σε συνεχή επαφή με την Κύπρο, θα έχω και εκεί σημαντικές επαφές σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας και, ναι, δεν αποκλείω να γίνουν εξαγγελίες», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας, πάντως, πως ο ίδιος είναι θιασώτης των στοχευμένων μέτρων και της στήριξης όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.

Αξίζει, πάντως, να θυμίζουμε πως και ο ΥΠΟΙΚ, Μάκης Κεραυνός, όταν ανακοίνωνε στις 13/09/2023 την επέκταση της εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για άλλους έξι μήνες, προσθέτοντας στον κατάλογο προϊόντων τον καφέ και τη ζάχαρη, δεν απέκλεισε τη λήψη και νέων μέτρων.

«Η Κυβέρνηση δείχνει τις ευαισθησίες της, είναι μια κυβέρνηση ανθρωποκεντρική και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με πολλή σοβαρότητα και πολλή ευαισθησία και ανάλογα με τις εξελίξεις η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίρνει μέτρα για άμβλυνση όσων έχουν ανάγκη», είχε αναφέρει.

Διάλεξαν καφέ – ζάχαρη αντί κρέας και τυριά

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Alpha, ο υπουργός Ενέργειας ήταν αρκετά αποκαλυπτικός ως προς τα προϊόντα που το υπουργείο του πρότεινε για συμπερίληψη στη λίστα για μηδενικό ΦΠΑ.

Αποκάλυψε πως στη λίστα αυτή περιλαμβάνονταν περίπου 10 προϊόντα, μεταξύ των οποίων το κρέας, το τυρί κι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, προφανώς μαζί με τον καφέ και τη ζάχαρη που επέλεξε τελικά το ΥΠΟΙΚ να συμπεριλάβει στην υφιστάμενη λίστα, προκαλώντας κριτική έως και οργή στην κοινή γνώμη.

Στον κατάλογο με το μηδενικό ΦΠΑ ήδη βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι παιδικές πάνες, το ψωμί και το γάλα.

Ο κ. Παπαναστασίου αναγνώρισε πως η τελική επιλογή των προϊόντων είναι στην ουσία δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών, που μετρά και τον οικονομικό και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και των αποφάσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο υπουργείων συνεχίζεται η διαβούλευση, με επίκεντρο πιθανή λήψη απόφασης για κάποια μείωση στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων, ενδεχομένως χαμηλότερη εκείνης που ίσχυε μέχρι τέλος Ιουνίου.