Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την Κύπρο δεν αλλάζει, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Λονδινο κληθείσα να σχολιάσει την παρότρυνση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως επισήμανε η πηγή προς το ΚΥΠΕ, η πολιτική του ΗΒ για την Κύπρο είναι μακρόχρονη, καλά καταγεγραμμένη και παραμένει αμετάβλητη. «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε πλήρως τη Συνθήκη του 1960 αναφορικά με την Εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Λίο Ντόχερτι διαβεβαίωσε πως η χώρα του παραμένει «σταθερά ευθυγραμμισμένη» με τις διεθνείς αντιδράσεις στο ζήτημα των Βαρωσίων και της Αμμοχώστου και συνεχίζει να στηρίζει όλα τα σχετικά ψηφίσματα, όπως τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και την Προεδρική Δήλωση του Σ.Α. των ΗΕ του 2021.

Ο κ. Ντόχερτι απαντούσε σε επιστολή της βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς εκ μέρους των Αμμοχωστιανών προσφύγων αδερφών Σαββίδη, οι οποίοι ζουν στην περιφέρεια της φιλοκύπριας πολιτικού.

Ο Υπουργός Ευρώπης αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση Τύπου που εξέδωσε η Βρετανία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 12 Ιουλίου τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να εγείρουν εντάσεις στην Κύπρο και να υπονομεύσουν τις προοπτικές μιας ειρηνικής λύσης.

Ο κ. Ντόχερτι μετέφερε τον «ύψιστο σεβασμό» της βρετανικής Κυβέρνησης για τη μνήμη και τη θυσία των Κυπρίων που υπέστησαν δεινά στην υπηρεσία του βρετανικού Στέμματος, αναφορά στο ιστορικό της οικογένειας Σαββίδη.

Δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως τα γεγονότα του 1974 «εξακολουθούν να ρίχνουν μια μακριά σκιά πάνω από την Κύπρο» και πρόσθεσε πως το ΗΒ έχει παίξει ηγετικό ρόλο τα τελευταία 49 χρόνια στην επιδίωξη της ειρήνης στην Κύπρο. Επισήμανε τη σύνταξη του ψηφίσματος 353 μετά από την εισβολή που καλούσε σε άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, σημείωσε ότι είναι από τα πιο σύνθετα και ευαίσθητα ζητήματα του Κυπριακού προβλήματος και πως το Λονδίνο πιστεύει ότι μπορεί να επιλυθεί πλήρως μόνο ως μέρος μιας συνολικής λύσης.

«Η δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε αυτή (τη λύση) μέσω της διαδικασίας υπό τα ΗΕ παραμένει ακλόνητη. Εν τέλει, εναπόκειται στις κυπριακές κοινότητες να αποφασίσουν τους όρους της οποίας λύσης και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους στην επιδίωξη αυτής», κατέληξε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης.

ΚΥΠΕ