Ξεπεράστηκαν τα νομικά και τα συνταγματικά εμπόδια που εντοπίστηκαν στην πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου με την οποία μπαίνει φρένο στις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν κάποιες μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις στους καταναλωτές, όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, με τη δικαιολογία ότι το περιθώριο κέρδους τους είναι μικρό. Χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, συζητήθηκε το αναθεωρημένο και τελικό κείμενο με το οποίο αντιμετωπίζονται οι επιφυλάξεις της Νομικής Υπηρεσίας και αποφασίστηκε σε 15 ημέρες να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμο το 2028 για κρατικό χρέος

Το περασμένο καλοκαίρι ο «Φ» έλαβε καταγγελίες από καταναλωτές, σύμφωνα με τις οποίες,  επιχειρήσεις τούς επέβαλλαν επιπλέον χρεώσεις όταν έδιναν πιστωτικές κάρτες. Το πρόβλημα εντάθηκε περαιτέρω από τον Σεπτέμβριο, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος με τον οποίο είναι υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών καρτών από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες έπεφταν θύματα επιπλέον χρεώσεων, οι νομοθεσίες φάνηκε ότι είχαν κενά και οι καταναλωτές δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν για να βρουν το δίκαιο τους. Μετά την ανάδειξη του θέματος από τον «Φ», θορυβήθηκαν έντονα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, τα οποία προχώρησαν στην ετοιμασία πρότασης νόμου, με τη συνδρομή των τεχνοκρατών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας.

Με την πρόταση νόμου θωρακίζονται οι καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η οποία θα είναι η αρμόδια αρχή της Δημοκρατίας για τη διασφάλιση και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των δικαιούχων. Παράλληλα, συνυπεύθυνη αρχή θα είναι η Κεντρική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο οι εξουσίες της να συγκρούονται με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Καταναλωτή. Η Υπηρεσία Καταναλωτή θα μπορεί να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους και να λαμβάνει διάφορα στοιχεία και πληροφορίες.

Οι ποινές που θα επισύρει η παραβίαση της νομοθεσίας

Στην περίπτωση που μια επιχείρηση δεν θα συμμορφώνεται με τις συστάσεις, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα μπορεί να επιβάλλει, ανάλογα με τη διάρκεια και τη βαρύτητα της παράβασης, διοικητικό πρόστιμο, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις €2 χιλ. Σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, θα επιβάλλεται €100 πρόστιμο για κάθε ημέρα της παράβασης.

Εξάλλου, η παροχή ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων προς την υπηρεσί θα θεωρείται και ποινικό αδίκημα, το οποίο προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι €10 χιλ. ή και τις δύο ποινές μαζί. Εάν ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο η Υπηρεσία μπορεί να λάβει δικαστικά μέτρα για είσπραξη του ως αστικού χρέους. Μαζί με τη συγκεκριμένη πρόταση, στην Ολομέλεια θα οδηγηθεί και δεύτερη πρόταση, με την οποία αυξάνεται το πρόστιμο από €2 χιλ. σε €4 χιλ. στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τοποθετήσει ειδικό τερματικό και δεν αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.      Ελευθερία Παϊζάνου