Τα στενά περιθώρια που προσδιόρισε η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ για εισηγήσεις σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας για αλλαγές στο πέναλτι του 12% ανέδειξε εκ νέου χθες ο αρμόδιος Υπουργός.
Μάλιστα, ο Γιάννης Παναγιώτου κατέστησε σαφές πως το περιθώριο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ είναι αντικειμενικό, καθορίστηκε μέσα από την αναλογιστική μελέτη και «δεν είναι διαπραγματεύσιμο». Την ίδια ώρα, όμως, επανέλαβε μιλώντας την Πέμπτη στο περιθώριο του 14ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ, στη Λευκωσία, τη θέση πως το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις και εισηγήσεις για την αναλογιστική προσαρμογή του 12%.
«Σε σχέση με την αναλογιστική μείωση του 12% για την πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63, έχουμε αξιολογήσει τα δεδομένα, τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα και έχουμε παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση», είπε ο κ. Παναγιώτου. «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και εισηγήσεις, ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, με εποικοδομητικό τρόπο, θα συμμετάσχουν σε αυτόν», συμπλήρωσε.
«Εφόσον η πρότασή μας υλοποιηθεί, αμέσως 10.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά περίπου €800 τον χρόνο», επεσήμανε, τονίζοντας πως «όποια δυνατότητα υπάρχει για να στηρίξουμε τους συνταξιούχους μας πρέπει να αξιοποιείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».
Απαντώντας σε επισήμανση ότι η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας δεν επιδέχεται αναπροσαρμογές, ο κ. Παναγιώτου υπέδειξε ότι το περιθώριο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ δεν είναι υποκειμενικό, αλλά είναι αντικειμενικό και καθορίστηκε μέσα από την αναλογιστική μελέτη. «Επομένως, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», υπογράμμισε. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σύμφωνα με τις δυνατότητες του ΤΚΑ, επειδή δεν παίζουμε με την οικονομία και δεν κάνουμε πειράματα με το ΤΚΑ», κατέληξε
Αδυναμίες, επανέλαβε η ΣΕΚ
Πάντως, μιλώντας στο philenews podcast χθες, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας επανέλαβε τις επιφυλάξεις της συντεχνίας για την υπουργική εισήγηση, η οποία όπως σημείωσε παρουσιάζει πολλές αδυναμίες.
Ο κ. Μάτσας υποστήριξε πως η εισήγηση βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφία του ΤΚΑ στη βάση της ανταποδοτικότητάς και αναλογικότητας του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Σημείωσε πάντως πως η ΣΕΚ επεξεργάζεται διάφορα στοιχεία και δεδομένα, προκειμένου να καταθέσει εισήγηση «που θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σταδιακής αλλά και συνολικής διευθέτησης του θέματος με τον καθορισμό ενός χρονικού σημείου, όπου ο κόφτης για τον κάθε δικαιούχο ξεχωριστά θα μπορεί να απαλείφει την επιβάρυνση».
Υπενθυμίζουμε ότι επιφυλάξεις για την πρόταση εξέφρασαν επίσης η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ.
Τι είπε στο philenews vodcast
Μιλώντας στην Άντρη Δανιήλ και το philenews vodcast, ο υπουργός Εργασίας άφησε να εννοηθεί πως εάν μέσα από το διάλογο η πρόταση για το 12% δεν κριθεί ικανοποιητική, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον, μεταθέτοντας ίσως τις αποφάσεις στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
Μιλώντας εξάλλου στο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με ορίζοντα το 2025.
Τόνισε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής και της ατομικής ευθύνης και για κοινωνική αλληλεγγύη και ορθολογικό προγραμματισμό, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας.