Άλλη μια προσπάθεια για θεσμοθέτηση των κατασκηνώσεων πολυτελείας, τύπου glamping, αλλά και για δημιουργία και λειτουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων αναμένεται να καταβληθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Αμφότερα τα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία αποφασίστηκε πέρσι το καλοκαίρι από την Ολομέλεια της Βουλής να μπουν στο ράφι μέχρι… νεωτέρας, τίθενται την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, για μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των μελών της.

Δεν αποκλείεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής να παραστεί και ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, ο οποίος έχει από το τέλος του περασμένου χρόνου ζητήσει να προχωρήσουν τα σχετικά νομοσχέδια, δίδοντας, έτσι, ψήφο εμπιστοσύνης στο όλο εγχείρημα, που ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό από τον προκάτοχό του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμής στο πλαίσιο εξέτασης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού για φέτος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, το γνωστό glamping, αλλά και για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, τόνισε την ανάγκη εκ νέου προώθησης των νομοσχεδίων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για προϊόντα που τα έχει ανάγκη ο τουρισμός και τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες που γίνονται για να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και γενικότερα για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Η ισοψηφία στη Βουλή

Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, αλλά πολύ περισσότερο η τουριστική ενίσχυση των ορεινών και της ενδοχώρας, ήταν και ο αρχικός σκοπός της κατάθεσης των συγκεκριμένων προτάσεων από τον τέως υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο.

Για τη θεσμοθέτηση και κατάταξη των κατασκηνώσεων πολυτελείας κατατέθηκε νομοσχέδιο, το οποίο αρχικά απορρίφθηκε από τη Βουλή, μετά από ισοψηφία στην Ολομέλεια του Σώματος, το καλοκαίρι του 2022.

Ακολούθησε, όπως γράψαμε ξανά, η κατάθεση νέου νομοσχεδίου και κανονισμών για την κατάταξη των τουριστικών κατασκηνώσεων σε τάξεις (ήτοι πολυτελείας, Α’ τάξης, Β’ τάξης και άνευ τάξης) και για ρύθμιση της δημιουργίας και λειτουργίας των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «glamping» που βρέθηκαν εκ νέου στην Ολομέλεια, η οποία τον Ιούλιο του 2023 αποφάσισε την αναστολή της συζήτησης του θέματος, προτού εντέλει προγραμματιστούν για εξέταση την ερχόμενη Τρίτη.

Την ίδια μέρα, η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα εξετάσει και το νομοθέτημα για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, που τέθηκε ενώπιον της Βουλής με τη μορφή πρότασης νόμου από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και με τη σύμφωνη γνώμη, το 2022, του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Η εν λόγω πρόταση νόμου έφτασε επίσης μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής, με το Σώμα να αποφασίζει όμως τον Ιούνιο πέρσι αναβολή του, όπως έκανε ένα μήνα μετά και για το νομοσχέδιο για το glamping.

Όπως αναφέρθηκε, και τα δύο νομοθετήματα θα συζητηθούν από βδομάδας καθώς στόχος και της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι τα ζητήματα να τεθούν το συντομότερο ξανά ενώπιον της Ολομέλειας για οριστικές αποφάσεις.

Οι κατασκηνώσεις πολυτελείας

Σκοπός του νομοσχεδίου και των κανονισμών που το συνόδευαν για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας είναι, όπως προκύπτει και από προηγούμενη έκθεση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, ώστε να εκσυγχρονισθούν οι διατάξεις του οι οποίες ρυθμίζουν τη δημιουργία και τη λειτουργία των τουριστικών κατασκηνώσεων. Στόχος οι τουριστικές κατασκηνώσεις να κατατάσσονται σε τάξεις, ήτοι πολυτελείας, Α΄τάξης, Β΄ τάξης και άνευ τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων.

Παράλληλα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλεπόταν η ρύθμιση της δημιουργίας και λειτουργίας των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «glamping».

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο που θα απασχολήσει εκ νέου τη Βουλή προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Προσθήκη νέων κατηγοριών τροχοφόρων που δύναται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαμονής σε τουριστικές κατασκηνώσεις.
  • Εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν στη δημιουργία και λειτουργία κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «glamping».
  • Κατάταξη των τουριστικών κατασκηνώσεων σε τάξεις, ήτοι πολυτελείας, Α΄ τάξης, Β΄ τάξης και άνευ τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων.
  • Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών για την ως άνω κατάταξη των τουριστικών κατασκηνώσεων και εισαγωγή προδιαγραφών για την κατάταξή τους στην κατηγορία «glamping».
  • Θέσπιση του ποινικού αδικήματος της χρήσης του όρου «glamping» χωρίς την κατοχή άδειας λειτουργίας κατά τα προβλεπόμενα στον προτεινόμενο νόμο.
  • Επιβολή της υποχρέωσης στις κατασκηνώσεις τύπου «glamping» να λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής εντός της οποίας λειτουργούν και να τηρούν πιστά τα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών του δικτύου «Φύση 2000» και άλλων προστατευόμενων περιοχών.
  • Επιβολή της υποχρέωσης να εξασφαλίζεται το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα «EU Ecolabel» για τις κατασκηνώσεις τύπου «glamping» εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας λειτουργίας.

Το προτεινόμενο πλαίσιο για επισκέψιμα αγροκτήματα

Σε σχέση με τα επισκέψιμα αγροκτήματα, η σχετική πρόταση νόμου προβλέπει τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για το πλαίσιο λειτουργίας τους. Βάσει και της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Εμπορίου, που τέθηκε πέρσι το καλοκαίρι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, με την οποία προβλέπονται τα εξής:

  • Καθορίζεται το πλαίσιο αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή επισκέψιμων αγροκτημάτων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.
  • Ρυθμίζεται η λειτουργία των επισκέψιμων αγροκτημάτων, τα οποία αποτελούν αγροτική εκμετάλλευση η οποία λειτουργεί ως αυτοτελής οργανωμένη ανάπτυξη με ενιαία διαχείριση και με κύρια χρήση τη γεωργική ή/και κτηνοτροφική ή/και αλιευτική δραστηριότητα και παράλληλα συνοδεύεται και από άλλες συναφείς συμπληρωματικές χρήσεις ή/και δραστηριότητες.
  • Εισάγονται πρόνοιες για την κατηγοριοποίηση των εν λόγω αγροκτημάτων σε θεματικές ενότητες πρόσθετα της κύριας αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής δραστηριότητάς τους.
  • Ρυθμίζεται η δυνατότητα για δημιουργία υποδομών διαμονής και διανυκτέρευσης, εστίασης και αναψυχής, καθώς και παροχής εκπαίδευσης.
  • Διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων στα επισκέψιμα αγροκτήματα υπηρεσιών.
    Για τη συγκεκριμένη πρόταση, το Υφυπουργείο Τουρισμού κατέθεσε υπόμνημα, προτείνοντας αλλαγές, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε αυτήν. Και άλλοι ενδιαφερόμενοι παρουσίασαν απόψεις και ενστάσεις, κάποιες εκ των οποίων επίσης υιοθετήθηκαν.
    Για το θέμα, όπως και για το glamping, αναμένεται στο πλαίσιο της νέας συζήτησης που θα αναπτυχθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις, ενδεχομένως και τροποποιήσεις, λόγω και της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί, πριν τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.