Γύρω στις 25 χιλ. εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί και υπέβαλαν στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.

Από την 1η Απριλίου, όσες εταιρείες δεν υπέβαλαν τα στοιχεία υπόκεινται σε πρόστιμο €100 την ημέρα, με ανώτατο ποσό τις €20 χιλ. το χρόνο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες γύρω από το θέμα της αποκάλυψης των πραγματικών τους δικαιούχων αλλά και η πρόταση νόμου με την οποία μειώνονται τα χρηματικά πρόστιμα συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Η Έφορος Εταιρειών, Ειρήνη Μυλωνά Χρυσοστόμου, δήλωσε πως υπάρχει ψηλό ποσοστό συμμόρφωσης, καθώς μέχρι τις 8 του μήνα είχαν υποβάλει τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων 163 χιλ. εταιρείες. Είπε, επίσης, πως 9.638 εταιρείες δεν έχουν υποχρέωση να δηλώσουν τους πραγματικούς δικαιούχους τους, λόγω αίτησης διαγραφής ή εκκαθάρισής τους, πριν τις 12 Μαρτίου.

Σημείωσε επίσης πως για 3,317 επιχειρήσεις ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης, ενώ για 1,000 εταιρείες, οι οποίες είναι προσφυγικές, δόθηκε περαιτέρω χρόνος για την κατάθεση των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων τους.

Εξάλλου, 70 χιλ. εταιρείες είναι σε διαδικασία διαγραφής για διάφορους λόγους. Για το συγκεκριμένο θέμα, το Τμήμα Εφόρου βρίσκεται σε επαφή με το Τμήμα Φορολογίας, καθώς το δεύτερο διαφωνεί να διαγραφούν οι εν λόγω εταιρείες, καθώς έχουν οφειλές προς το Κράτος και τις τράπεζες. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της Εφόρου με το Υπουργείο Οικονομικών, τα μέλη της Επιτροπής θα αναμένουν ενημέρωση για την απόφαση που θα ληφθεί για τις 70 χιλ εταιρείες.