Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ ενέκρινε πριν από λίγο την πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου προκειμένου να υπάρξει συναντίληψη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για ζητήματα στελέχωσης της αγοράς εργασίας.

Στην ουσία, η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, όπως γράψαμε, προβλέπει την περαιτέρω συνεργασία και ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων για τη διαδικασία αδειοδότησης ξένου προσωπικού και συνέχιση του διάλογο όσον αφορά την αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών.

Ταυτόχρονα, η πρόταση του Υπουργού προβλέπει και διάλογο για βελτίωση του πλαισίου συνθηκών διαβίωσης των ξένων εργαζομένων, με τη διαμόρφωση προτύπων κατάλληλης στέγασης, ζήτημα που συνδέεται και με τη διαφοροποίηση της αποκοπής 10% από το μισθό των ξένων εργαζομένων για σκοπούς στέγασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ συζήτησε χθες το όλο θέμα και αποφάσισε να κάνει κατ’ αρχήν αποδεκτή την πρόταση που υποβλήθηκε από τον Υπουργό Εργασίας, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει τις κατ’ αρχήν θετικές τοποθετήσεις και των άλλων κοινωνικών εταίρων – συντεχνιών αλλά και του ΚΕΒΕ.

Ως εκ τούτου, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει νέα συνάντηση του Γιάννη Παναγιώτου με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις για υπογραφή ενός πλαισίου συμφωνίας για το θέμα της στελέχωσης της αγοράς εργασίας και της αδειοδότησης ξένου προσωπικού, εξέλιξη που θα προσπεράσει ένα ακόμα αγκάθι στις εργασιακές σχέσεις, αφού η νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών που εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αποτελούσε σημείο αντιπαράθεσης.