Άλλη μια συνάντηση, τουλάχιστον, θα χρειαστεί τελικά η υπογραφή πλαισίου συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της αδειοδότησης ξένου εργατικού δυναμικού αφού διαδικαστικά ζητήματα δεν επέτρεψαν στο χθεσινό, πέμπτο, κατ’ ιδίαν ραντεβού συντεχνιών, εργοδοτικών οργανώσεων και υπουργού Εργασίας να πέσουν υπογραφές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», η αναβολή στην υπογραφή ενός πλαισίου συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, στη βάση και σχετικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παράταση που ζήτησε η ΟΕΒ, αφού το θέμα θα συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας την Πέμπτη.

Εντούτοις, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως επί της ουσίας κανείς εκ των κοινωνικών εταίρων δεν εξέφρασε χθες σοβαρή επιφύλαξη για υπογραφή πλαισίου στη βάση της υπουργκής πρότασης, που θα ενισχύει τη συνεργασία για το θέμα της επαρκούς στελέχωσης της αγοράς εργασίας και ειδικότερα για τις διαδικασίας αδειοδότησης ξένου προσωπικού.

Ενδεικτικό τούτου και η δήλωση που έκανε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, μετά τη σχετικά σύντομη νέα συνάντηση που υπήρξε στο υπουργείο για το θέμα, για «κατ’αρχήν θετική ανταπόκριση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας», το οποίο όπως γράψαμε προχθές κινείται σε τρία σημεία ή σε τρία επίπεδα, όπως είπε χθες ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου «η καταρχήν θετική ανταπόκριση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη διαμόρφωση συναντίληψης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένω εντός των επόμενων ημερών την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων εσωτερικών διαδικασιών, για να μπορέσουν οι πτυχές της προτεινόμενης διαδικασίας να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή».

«Η πλειοψηφία των οργανώσεων», πρόσθεσε, «που εκπροσωπούν τους κοινωνικούς εταίρους έχουν ήδη συγκαλέσει τα όργανα τους και έχουν επικυρώσει τις σχετικές τοποθετήσεις τους. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών σε ορισμένες οργανώσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και αναμένω με ενδιαφέρον τις τελικές τοποθετήσεις, τις οποίες αναμένω στη βάση και των αρχικών θετικών τοποθετήσεων ότι θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση», συμπλήρωσε, εξαγγέλοντας στην ουσία εξελίξεις για κατάληξη του ζητήματος εντός των προσεχών ημερών.

Όπως πληροφορούμαστε, για την ώρα δεν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση για το θέμα αλλά θεωρείται πως αυτή θα γίνει είτε την ερχόμενη Παρασκευή είτε αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως γράψαμε και όπως επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Εργασίας, η πρόταση που υποβλήθηκε για συναντίληψη γύρω από το θέμα αφορά στην αναβάθμιση της επιτροπής παρακολούθησης της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, η οποία θα ενημερώνεται για όλα τα αιτήματα για άδειες ξένου προσωπικού, στη βελτίωση του πλαισίου συνθηκών διαβίωση των ξένων εργαζομένων με τη διαμόρφωση, μέσα από διάλογο, προτύπων κατάλληλης στέγασής τους – ζήτημα που συνδυάζεται και με τη διαφοροποίηση της αποκοπής 10% από το μισθό των ξένων εργαζομένων για σκοπούς στέγασης – και στη συνέχιση του διαλόγου για επικαιροποίηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το φθινόπωρο. Για το τελευταίο, μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας θέλησε χθες να καταγράψει πως, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνημένο πλαίσιο, τότε η πολιτεία «διατηρεί την αρμοδιότητα για κατάθεση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μιας επικαιροποιημένης πρότασης».

Ο ίδιος κατέγραψε εκ νέου τη σημασία της συναντίληψης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του τριμερούς διαλόγου γενικότερα: «Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, η ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και οι μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις καθιστούν επιτακτική την ενότητα και τη συνεργασία στο εσωτερικό, για τη διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα».