Το ένα τρίτο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων συμβαίνουν στον χώρο εργασίας, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στην εκδήλωση της ΣΕΚ με θέμα «Αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού στους χώρους εργασίας», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, παραθέτοντας στοιχεία, είπε ότι το 2023 οι μισοί πολίτες της ΕΕ αντιμετώπισαν συναισθηματικές ή ψυχοκοινωνικές προκλήσεις τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ πάνω από ¼ των εργαζομένων βιώνουν ψυχολογική πίεση και άγχος, που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την εργασία τους.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν έμφυλες προκαταλήψεις στις εργασιακές τους σχέσεις, αναφέροντας ότι η βία κατά των γυναικών και οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, προκαλεί συναισθήματα άγχους, και άλλων ψυχικών διαταραχών, που οδηγούν και σε αυξημένη απουσία από την εργασία, και σε μειωμένη απόδοση. Ανέφερε ότι περισσότερο από το 77% των παρενοχλήσεων που γίνονται στον χώρο εργασίας αφορά γυναίκες.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος είπε ότι η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εκφοβισμού στους χώρους εργασίας είναι θεμελιώδες ζήτημα για την ασφάλεια και ευημερία του εργατικού δυναμικού.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, σημείωσε, το φάσμα της σεξουαλικής παρενόχλησης συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλους τους κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό, είπε, δεν αποτελεί ατομική ανάρμοστη συμπεριφορά αλλά συστημικό σφάλμα, που απαιτεί συστημικές λύσεις. Ανέφερε ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ για το θέμα, με την επικαιροποίηση νομικών πλαισίων.

Εκ μέρους της ΣΕΚ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Μιχαήλ, είπε ότι αναγνωρίζεται ως «επαγγελματική ασθένεια» η εργασιακή απειλή της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για να παταχθεί το φαινόμενο.

Όπως είπε, έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΣΕΚ το 2022 αναδεικνύει το μέγεθος προβλήματος, καθώς έδειξε ότι 7 στους 10 εργαζόμενους πιστεύουν ότι στην Κύπρο οι εργαζόμενοι είναι θύμα εργασιακού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο δήλωσε ότι είναι ο ίδιος θύμα. «Ο αριθμός των καταγγελιών δεν αντικατοπτρίζει το πρόβλημα», σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές και δεν συμβάλλει στο να προχωρούν οι καταγγελίες στη δικαιοσύνη.

(ΚΥΠΕ)