Δεκαεπτά ψηφίσματα θα τεθούν ενώπιον των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου στις 17 Μαϊου, στην ετήσια γενική συνέλευση. Θα έχουν, δε, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συνέλευση ηλεκτρονικά και να ψηφίσουν, είτε υποβάλλοντας έγγραφο διορισμού πληρεξούσιου αντιπροσώπου πριν από τη συνέλευση, είτε μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Το ψήφισμα αριθμός 17, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση για την ετήσια γενική συνέλευση, θα πρέπει να εγκριθεί από μετόχους που κατέχουν τουλάχιστο 66% των μετοχών που εκπροσωπούνται (προσωπικά ή διά πληρεξούσιου αντιπροσώπου) στην ετήσια συνέλευση, νοουμένου ότι τουλάχιστον 50% του συνολικού αριθμού των μετοχών εκπροσωπούνται (προσωπικά ή διά πληρεξούσιου αντιπροσώπου) στην ΕΓΣ. Αν ο τελευταίος όρος δεν ικανοποιείται, τουλάχιστον 75% των μετοχών που εκπροσωπούνται (προσωπικά ή διά πληρεξούσιου αντιπροσώπου) στην ΕΓΣ πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος, για να θεωρείται εγκεκριμένο.

Η παραχώρηση πρόσθετης αμοιβής

Η οδηγία διακυβέρνησης της ΚΤΚ επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να καταβάλλουν σε μέρος του προσωπικού τους ένα ποσό μεταβλητής αμοιβής (είναι η πρόσθετη πληρωμή ή παροχή, η οποία εξαρτάται από τις επιδόσεις του προσωπικού), που ανέρχεται έως και το 100% της πάγιας αμοιβής τους, όταν λαμβάνεται έγκριση από τους μετόχους.

«Ως εκ τούτου, ζητείται από τους μετόχους να εγκρίνουν το ψήφισμα 17, το οποίο θα δώσει στον όμιλο την ευελιξία να πληρώνει μεταβλητή αμοιβή στα άτομα του προσωπικού που αναλαμβάνουν σημαντικούς κινδύνους, μέχρι 100% της πάγιας αμοιβής τους», αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου. Το συγκρότημα είχε 54 άτομα που ανέλαβαν σημαντικούς κινδύνους το 2023.

Σημειώνεται επίσης ότι εάν δεν ληφθεί έγκριση του ψηφίσματος 17 «είναι πιθανό ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν περαιτέρω αλλαγές στη δομή των αμοιβών μας, προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί – με δυνατότητα περαιτέρω αυξήσεων στις πάγιες αμοιβές».

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ακόμη «ότι οι περισσότεροι από τους κύριους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της εταιρίας, που υπόκεινται στο μεταβλητό όριο αποδοχών που επιβάλλεται από το CRD IV, είτε εφαρμόζουν την αναλογία 100% που ορίζεται από το CRD IV είτε έχουν ζητήσει την έγκριση των μετόχων για να εφαρμόσουν το υψηλότερο μέγιστο επίπεδο μεταβλητής αμοιβής 200%».
Στην ατζέντα υπάρχει βέβαια και το ψήφισμα 7, για την καταβολή μερίσματος για το ποσό των €0.25 ανά συνήθη μετοχή.

Οι σύμβουλοι που διεκδικούν επανεκλογή

Δεν προτείνεται καμία αλλαγή στις αμοιβές των μη-εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες εγκρίθηκαν κατά την ΕΓΣ της Τράπεζας Κύπρου το 2023 (πρόεδρος €220 χιλ, αντιπρόεδρος €90 χιλ, ανώτερος ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος €80 χιλ., μη εκτελεστικά μέλη €55 χιλ., πρόεδρος επιτροπής ελέγχου €45 χιλ., μέλη επιτροπής ελέγχου €25 χιλ., πρόεδρος επιτροπής διαχείρισης κινδύνου €45 χιλ., μέλη επιτροπής διαχείρισης κινδύνου €25 χιλ., πρόεδρος επιτροπής ανθρώπινου δυναμικού και αμοιβών €30 χιλ., μέλη επιτροπής ανθρώπινου δυναμικού και αμοιβών €20 χιλ., πρόεδρος επιτροπής διορισμών και εταιρικής διακυβέρνησης €30 χιλ., μέλη επιτροπής διορισμών και εταιρικής διακυβέρνησης €20 χιλ., πρόεδρος επιτροπής τεχνολογίας €30 χιλ.).
Επίσης, θα τεθεί πρόταση προς τους μετόχους για επανεκλογή των πιο κάτω διοικητικών συμβούλων, με ξεχωριστά ψηφίσματα:

Ευστράτιος-Γεώργιος (Τάκης) Αράπογλου, Lyn Grobler, Πανίκος Νικολάου, Κωνσταντίνος Ιορδάνου, Ελίζα Λειβαδιώτου, Monique Hemerijck και Adrian Lewis.
Θα τεθεί προς έγκριση και ψήφισμα για διορισμό των Christian Hansmeyer και Stuart Birrell ως διοικητικών συμβούλων, με τους διορισμούς να τελούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.