Ανταπαντώντας σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με την έκθεση τη (αρ. ΥΕΕ/01/2024) με τίτλο «Έλεγχος Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου» της καταλογίζει αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά και παραβιάσει των διεθνών προτύπων έλεγχου η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Σε απάντηση της δεύτερης Ανακοίνωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 23 Απριλίου η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου με δική της ανακοίνωση  επισημαίνει ότι τα σημεία που αναφέρονται στην πρώτη ανακοίνωση της επιβεβαιώνονται πλήρως, ότι δηλαδή παραβιάζονται βασικές αρχές ελέγχου καθώς και τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα του INTOSAI με το συμπέρασμα στο οποίο ανακοίνωσε ότι καταλήγει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Σημειώνει πως εάν δεν παραβίαζε τα ελεγκτικά πρότυπα και θεμελιώδεις αρχές ελέγχου θα κατέληγε σε πραγματικά συμπέρασμα βασισμένα σε αδιαμφησβήτητα τεκμήρια και όχι αυθαίρετα συμπεράσματα μη βασισμένα σε τεκμήρια.

Τονίζει πως αν η Ελεγκτική Υπηρεσία εφάρμοζε τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και μελετούσε όπως όφειλε να κάνει, τα καταληκτικά συμπεράσματα της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου, θα διαπίστωνε ότι εντοπίζεται ουσιαστική παραβίαση σύγκρουσης συμφερόντων με λήψη μέτρων και όχι μη παραβίαση όπως αναφέρεται στην δεύτερη Ανακοίνωση της καθώς και στην Έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση αναφέρει πως το να παρουσιάζει αποσπασματική παραπληροφόρηση ως συμπέρασμα, ένα μικρό απόσπασμα από ένα από τα 25 παραρτήματα της Έρευνας που αναφέρεται στον έλεγχο ωραρίου το ότι δεν υπάρχει παραβίαση του, ενώ παραλείπει να αναφερθεί στα καταληκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου που αναφέρουν ότι υπάρχει παραβίαση και σύγκρουση συμφέροντος, αυτό όχι μόνο δεν πλησιάζει καθόλου την πραγματικότητα αλλά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.   

Συγκεκριμένα η ΄Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου διενήργησε έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα διατυπώνονται σε εξασέλιδη έκθεση η οποία και υποστηρίζεται από εικοσιπέντε παραρτήματα.

Στην Έκθεση υπάρχει ξεκάθαρη άποψη της Εφόρου όπου διαπιστώνεται σύγκρουση συμφερόντων και ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα. Επίσης, στην συγκεκριμένη Έκθεση της η Έφορος καλούσε τον Γενικό Ελεγκτή αν έχει οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες να τις φέρει υπόψη της για να διερευνηθούν περαιτέρω.

Η μόνη συνάντηση που έγινε μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή με την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου ήταν στις 16 Ιανουαρίου 2024 για συζήτηση άλλου θέματος, του προγράμματος ελέγχου της Υπηρεσίας  Εσωτερικού Ελέγχου και όχι για συζήτηση της εν λόγω Έκθεσης.

Για όλα όσα αναφέρουμε σημειώνει πιο πάνω υπάρχουν τεκμήρια τα οποία αποδεικνύουν ότι ο όλος έλεγχος που έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία χαρακτηρίζεται από αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά και παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα ελέγχου.