Περισσότερες επιφυλάξεις αλλά και διευκρινίσεις ζήτησε το κυβερνών κόμμα από όσες η αντιπολίτευση, σε σχέση με το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται ο νόμος για το πάγωμα θέσεων πρώτου διορισμού στην κρατική μηχανή. Το νομοσχέδιο αποτυπώνει τη συμφωνία που έκανε τον περασμένο Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομικών με την ΠΑΣΥΔΥ, τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο βουλευτής  του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης διερωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, μέσω του οποίου θα προσληφθούν μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι εάν καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος θα αποπαγοποιηθούν χιλιάδες θέσεις, επισημαίνοντας πως «την κρίση την ξεπεράσαμε γιατί ακυρώθηκαν κάποιες πρακτικές του παρελθόντος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε στοιχεία για τον αριθμό των θέσεων που είναι πληρωμένες στον προϋπολογισμό, για τις κενές θέσεις που είναι αποπαγοποιημένες και αυτές που δεν είναι αποπαγοποιημένες, καθώς και για τον αριθμό των εργαζομένων αορίστου και ορισμένου χρόνου. Επίσης, ζήτησε στοιχεία για τον αριθμό των απασχολουμένων από το 2012 μέχρι σήμερα και των εκτάκτων από το 2017 που ψηφίστηκε η συγκεκριμένη νομοθεσία μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ θεωρεί πως πίσω από το νομοσχέδιο κρύβονται οι προεδρικές εκλογές. Ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε πως ζητήθηκαν στοιχεία για τις ανάγκες κάλυψης μόνιμων θέσεων, στοιχεία για τις κενές θέσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και το κόστος που αφορά στην αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών. Ειδικά για την αγορά υπηρεσιών, όπως είπε, το ΑΚΕΛ θα επιμένει, γιατί τα ποσά που δαπανώνται για να καλύπτουν μόνιμες ανάγκες μέσω της αγοράς υπηρεσιών μπορεί να ξεπερνούν το κόστος από την πλήρωση των μονίμων θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι κομματικές επιφυλάξεις φαίνεται πως θα παραπέμψουν το νομοσχέδιο μετά τις θερινές διακοπές.

Ικανοποιημένες οι συντεχνίες

Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου δήλωσε πως το πάγωμα των προσλήψεων δημιούργησε μια στρατιά εργαζομένων αορίστου χρόνου. Όπως είπε, αρχικά προσλαμβάνονταν ως ορισμένου χρόνου ή με την αγορά υπηρεσιών και στην πορεία μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου. Εκπρόσωποι της ΣΕΚ και της ΠΕΟ ζήτησαν την έγκριση του νομοσχεδίου, καθώς θα αξιολογούνται οι ανάγκες μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, σημείωσαν πως οι θέσεις που θα πληρώνονται θα καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Η ΑΣΔΗΚ επικαλέστηκε μελέτη που διενήργησε, η οποία κατέδειξε πως από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2022 υπήρξε αύξηση κατά 8.37% στους εργαζομένους στη δημόσια υπηρεσία, την στιγμή που η τρόικα απαιτούσε μείωση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2013 ο αριθμός των εργαζόμενων στην κρατική μηχανή ήταν 49.522, ενώ τώρα αυξήθηκε στις 53.668. Είπε πως το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 17.12%, ενώ οι έκτακτοι αυξήθηκαν κατά 30%.