Την ώρα που τα περισσότερα ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη σημασία και την σκοπιμότητα της επιλογής του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου να θέσει ως προτεραιότητα την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και στον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ, ως φορέα υλοποίησης, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δηλώνει πως πρόκειται για θετική εξέλιξη.
Σύμφωνα με σημείωμα που κοινοποίησε στα ΜΜΕ ο ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί στη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, από το βήμα του 5ου OT Forum.
Όμως, για το πεδίο των διεθνών διασυνδέσεων, αναφέρει το σημείωμα του ΑΔΜΗΕ, «χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών για την υπογραφή συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους για το τμήμα του Great Sea Interconnector, μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ».
Μόνο που ούτε ο κ. Νετανιάχου, ούτε το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, ούτε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας έκαναν οποιαδήποτε δημόσια αναφορά -στην κοινή τους δήλωση- στον Great Sea Interconnector. Και το κυριότερο, δεν ενέταξαν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ στο ευρύτερο έργο του GSI, το οποίο ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο είναι στον πάγο, χωρίς καν τις θαλάσσιες έρευνες για τη βύθιση του καλωδίου.
«Είναι κάτι (σ.σ. το ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη σύνδεση με Κύπρο) που γνωρίζαμε εξ αρμοδιότητας ως φορέας υλοποίησης του έργου. Το Ισραήλ επειδή είναι ένα ενεργειακό “νησί” αντιμετωπίζει το έργο με πολύ μεγάλη σοβαρότητα γιατί αφορά την ενεργειακή του ασφάλεια. Είναι πολύ ευχάριστο ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ το ανέδειξε ακριβώς ως θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας», είπε ο κ. Μανουσάκης.
Στο σημείωμα του ΑΔΜΗΕ στα ΜΜΕ δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά του κ. Μανουσάκη στο έργο διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, αν και όλοι όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις θεωρούν επιβεβλημένη μια επίσημη τοποθέτηση του ΑΔΜΗΕ, ως φορέα υλοποίηση, για τις μεγάλες καθυστερήσεις, που αυξάνουν καθημερινά το κόστος του έργου και δημιουργούν συνθήκες υποβολής αιτήματος αποζημειώσεων από την εταιρεία Nexans που «κάθεται» στο συμβόλαιο του 1.4 δισ. για την κατασκευή του καλωδίου.