Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα και μειώνει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των μισθωτών, με αποτέλεσμα κάποιοι να «τρώνε» από τα έτοιμα (αν υπάρχουν) για να τα βγάλουν τον μήνα, υπάρχει και η μερίδα των κυπριακών νοικοκυριών (κάτοικοι Κύπρου, για την ακρίβεια) αλλά και επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να βάζουν χρήματα στην άκρη και να μεγαλώνουν το κομπόδεμα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα εμφανίζουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που συνηθίζουμε να περιγράφουμε ως απότοκο της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Τέλος Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών -κατοίκων εσωτερικού- αυξήθηκαν κατά €112,4 εκατ. σε σχέση με αύξηση €76,9 εκατ. που σημειώθηκε τον Αύγουστο! Τον Ιούλιο οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν αυξημένες κατά €46,2 εκατ., τον Ιούνιο κατά €113,2 εκατ., τον Μάϊο και τον Απρίλιο κατά €55,1 εκατ. και €80,3 εκατ. αντίστοιχα.

Την παραδοξότητα να υπάρχει συνεχής ακρίβεια (από τον Μάρτιο του 2021), οι μισθοί για χιλιάδες εργαζόμενους να μην αρκούν μέχρι τέλος του μήνα, αλλά κάποιοι -πολλοί, προφανώς- να αποταμιεύουν όλο και περισσότερο, προσπάθησαν να εξηγήσουν στον «Φ» τραπεζικές πηγές. Θεωρούν ότι η οικονομία έχει αντοχές, τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 6%, οι μισθοί πολλών εργαζομένων δεν έχουν μειωθεί ή εξακολουθούν να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και η κατανάλωση συντηρεί την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, βλέπουν την εικόνα (σε σχέση με τις καταθέσεις νοικοκυρών) να διαφοροποιείται προς το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν σε ποιο ύψος θα είναι οι μειώσεις.

Άλλη πηγή που μίλησε στον «Φ», από τον ευρύτερο χώρο της οικονομίας, επισήμανε πως πρέπει να συνυπολογιστεί ότι κάτοικοι Κύπρου είναι πλέον και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί και Ρώσοι που επέλεξαν τη χώρα για την εγκατάστασή τους, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ότι υπάρχει μεγάλο ρεύμα εγκατάστασης ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων από τρίτες χώρες, σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (εξού και η μεγάλη άνοδος των ενοικίων), αλλά και ότι πολλά λεφτά καταλήγουν σε καταθέσεις, αντί σε επενδύσεις, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει. Στην αύξηση καταθέσεων προφανώς συνέβαλε, κατά την ίδια πηγή, και η αρκετά καλή τουριστική σεζόν που είχαμε το 2022, που τόνωσε την κατανάλωση, αλλά -τόνισε, εν κατακλείδι- είναι προφανές πως «λεφτά υπάρχουν, το πρόβλημα είναι η κατανομή τους», δηλαδή υπάρχει πρόβλημα ανισότητας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική Τράπεζα: Καταθέσεις έως 500 ευρώ μόνο στις ΑΤΜ

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων κατοίκων εσωτερικού αυξήθηκαν κατά €37 εκατ. τέλος Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι εντείνονται οι φωνές ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι αντιμέτωπη με τις ψηλές τιμές ενέργειας και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Τον Αύγουστο οι καταθέσεις επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά €41,5 εκατ., τον Ιούλιο κατά €202,3 εκατ., τον Ιούνιο κατά €165, 4εκατ. και τον Μάϊο κατά €13,7 εκατ. 

Ως προς τις συνολικές καταθέσεις του συστήματος (Κύπριοι και ξένοι) τον Σεπτέμβριο 2022 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €148 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €173,7 εκατ. τον Αύγουστο 2022. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο 2022 έφθασε στα €51,8 δισ.

Τα συνολικά δάνεια τον Σεπτέμβριο 2022 κατέγραψαν καθαρή μείωση €110,9 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €100 εκατ. τον Αύγουστο 2022. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Σεπτέμβριο 2022 έφθασε στα €28,3 δισ.