Η μείωση που προγραμματίζεται στο τέλος για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ επιβεβαιώθηκε χθες στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με στόχο αυτή να ισχύσει από την πρωτοχρονιά του 2023.

Τη μείωση εξάγγειλε ο διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσος αναφέροντας πως με κανονισμούς που θα προωθηθούν στη Βουλή το τέλος από  0,5 σεντ  ανά κιλοβατώρα σήμερα θα μειωθεί στο 0,12 σεντ την kWh από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του τέλους το οποίο καταλήγει στο Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε καταγράφηκε κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Ταμείου.

Οι καταναλωτές, όμως, θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι καθώς η μείωση στην τιμή του ρεύματος, εφόσον οι κανονισμοί προωθηθούν έγκαιρα και εγκριθούν από τη Βουλή, θα είναι ανεπαίσθητη. Καθώς ήδη το τέλος είναι πολύ μικρό ενώ σε αυτό δεν επιβάλλεται ούτε ΦΠΑ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Φ» αυτή για ένα  μέσο νοικοκυριό θα περιοριστεί μόλις στα 15 ευρώ τον… χρόνο. Για μεγάλους καταναλωτές, όμως, σαφώς η μείωση θα είναι μεγαλύτερη ενδεχομένως και υπολογίσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντεχνίες ΑΗΚ: Απαράδεκτο να ταλαιπωρούμε πολίτες

Εξάλλου θα προστεθεί στα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ για μερική ανακούφιση των νοικοκυριών από τις τιμές ενέργειες που και στην Κύπρο όπως και στο εξωτερικό αποτελούν το κύριο λόγο για την εκτίναξη του πληθωρισμού. Όπως αναφέρθηκε και χθες η μείωση του τέλος για ΑΠΕ και ΕΞ.Ε στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και λόγω του σημαντικού αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε και ήταν κάτι που ζητούσαν εδώ και καιρό κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, για το θέμα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε χθες προβληματισμό κατά πόσο η μείωση αυτή θα γίνει εφικτή με τον νέο χρόνο, αν και εξέφρασε ικανοποίηση για την υλοποίηση της πρότασης που έγινε και από το ΑΚΕΛ, όπως είπε. Εξήγησε συγκεκριμένα πως σύμφωνα με την τροποποίηση της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή πριν από μερικούς μήνες, «θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικοί κανονισμοί, να συζητηθούν και να ψηφιστούν πριν από το κλείσιμο των εργασιών του σώματος λόγω των προεδρικών εκλογών», συμπληρώντας πως οι σχετικοί κανονισμοί είναι ακόμα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Στις δηλώσεις του ο κ. Κώστα, όπως κι άλλα μέλη της Επιτροπής, χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ευάλωτες ομάδες που θα μπορούν να επιχορηγούνται μέσω των σχεδίων του Ταμείου.

Έσοδα 40 εκατ. και δαπάνες 90 εκατ.

Βάσει του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε ούτε η μείωση του τέλους που επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ ούτε οι δαπάνες του για το 2023 που ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του θα προκαλέσουν οποιαδήποτε πρόβλημα στο Ταμείο κι αυτό εξαιτίας του σημαντικού αποθεματικού του που ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα, βάσει του σημειώματος για τον προϋπολογισμό του Ταμείου που κατατέθηκε στη Βουλή, τα συνολικά έσοδα του για το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε €40.503.611 (πλέον εκτιμώμενου αποθεματικού €60.531.194 κατά το τέλος του 2022). Από αυτά τα €20.701.475 προέρχονται από συμβάσεις που διατηρεί το Ταμείο με παραγωγούς ΑΠΕ [βάσει εκτίμησης κόστους αγοράς ενέργειας από  («κόστος αποφυγής») €0,20 ανά kWh στην υψηλή τάση] και τα  €5.768.400 προέρχονται από την επιβολή του σταθερού τέλους  κατανάλωσης επί της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συνολικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2023 ανέρχονται σε €90.559.339 με τις μεγαλύτερες, ύψους 85.456.000 να αφορούν  δεσμεύσεις που αφορούν σε Σχέδια Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ ( όπως για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) και ΕΞ.Ε, εκ των οποίων €50.110.000 αφορούν σε ωφελήματα κοινωνικής πρόνοιας (ευάλωτες ομάδες πληθυσμού).

Όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά

Το σημαντικό αποθεματικό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ. Ε αλλά και τα 13 περίπου εκατομμύρια που υπολογίζει ως έσοδα για του χρόνου μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν επιτρέψει και τη σημαντική αύξηση των χορηγιών του Ταμείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του υφιστάμενου σχεδίου χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε οικίες, διπλασιάστηκε και εκτινάχθηκε στα 30 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι χορηγίες που δίδονται στο πλαίσιο του σχεδίου. Αυξήσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά. Όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας και κατ’ επέκταση για υλοποίηση των δεσμεύσεων μας έναντι της ΕΕ.