Πολυτέλεια ήταν πέρσι -και πιθανό να είναι και φέτος- οι διακοπές μίας εβδομάδας για το 33,2% των Κυπρίων, καθώς δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν μακριά από το σπίτι για να ξεκουραστούν.

Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (27%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Η κατάσταση το 2024 εμφανίζεται βελτιωμένη για την Κύπρο σε σχέση με το 2023, όταν το ποσοστό Κυπρίων που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν διακοπές για μία εβδομάδα ήταν 36%, καταγράφοντας ετήσια υποχώρηση -2,8%. Το 2022 η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δύσκολη, με το 37,2% των Κυπρίων να μην μπορεί να πληρώσει διακοπές μίας εβδομάδας.

Για τα υπόλοιπα κράτη, σχεδόν ο ένας στους δύο Ελλαδίτες (46% ) δεν είχε οικονομική δυνατότητα να κάνει πέρυσι διακοπές για μία εβδομάδα μακριά από το σπίτι του, από 43,1% το 2023 και 48,8% το 2022.

Μόνο στη Ρουμανία το ποσοστό ήταν ψηλότερο (58,6%) όσων δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν διακοπές για μία εβδομάδα, ενώ στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο (39,3%) και ακολουθεί η Πορτογαλία (35,2%). Από την άλλη πλευρά, πολύ χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά των πολιτών στις χώρες του Βορρά που δεν μπορούσαν να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας. Στο Λουξεμβούργο, μόνο το  8,9% των πολιτών δεν άντεχε οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας,  στη Σουηδία 11,6% , την Ολλανδία 13%, Σλοβενία 14,4%, Φιλανδία 14,5%, Δανία 14,9%.

Αν δούμε πιο αναλυτικά τα κράτη,  το 22% των Γάλλων δεν είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν διακοπές μιας εβδομάδας το 2024, το 20,8% των Γερμανών, το 18,5% των Τσέχων, το 18,9% των Αυστριακών, το 23% των Ιρλανδών, το 24,2% των Εσθονών, το 25,5% των Πολωνών.

O αριθμός των Ευρωπαίων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών παρά το γεγονός ότι εργάζονται έχει αυξηθεί ξανά κατά πάνω από ένα εκατομμύριο σε ένα μόνο έτος, δείχνοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την ποιότητα της εργασίας και πρέπει να ανοικοδομήσει το κοινωνικό της συμβόλαιο μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Tο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI) σε άρθρο που δημοσίευσε στις 10 Ιουλίου αναφέρει «είναι η τρίτη συνεχόμενη ετήσια αύξηση της φτώχειας κατά τις διακοπές και σημαίνει ότι το 15% όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη χάνει πλέον χρόνο με τις οικογένειές τους – ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι τώρα κερδίζουν περισσότερο από 100 φορές από τον μέσο εργαζόμενο, λιάζονται σε πολυτελή θέρετρα».

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία για τον ελάχιστο μισθό και να υπάρξει σεβασμός  στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η γενική γραμματέας της ETUC, Έστερ Λιντς, σχολίασε για το θέμα των διακοπών στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου «το να κάνουμε ένα διάλειμμα με την οικογένεια ή τους φίλους μας είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και αποτελεί βασικό μέρος του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου. Αφού δουλέψουμε σκληρά όλο το χρόνο, είναι το λιγότερο που μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και δεν πρέπει να γίνει πολυτέλεια για λίγους».

Σχολιάζει μέσω της δήλωσης ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία ανταμείβει όλο και περισσότερο την οικονομική κερδοσκοπία αντί για την πραγματική εργασία. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και ο καλύτερος τρόπος για να εξισορροπηθεί η οικονομία είναι να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι εργαζόμενοι επωφελούνται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες όχι μόνο προσφέρουν υψηλότερους μισθούς αλλά και καλύτερες συνθήκες, όπως έως και δύο εβδομάδες  επιπλέον άδεια μετ’ αποδοχών  κάθε χρόνο».