Τρεις αγορές καλύπτουν πέραν του 50% των αφίξεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΑΣΥΞΕ στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία παρουσίασε ο Σύνδεσμος, για το 2024 Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ και Πολωνία είχαν ποσοστό αφίξεων πέραν του 50%, με τις υπόλοιπες χώρες να περιορίζονται σε αρκετά μικρότερα ποσοστά.
Αφίξεις και ο στόχος της Γερμανίας
Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό αφίξεων 34% για το 2024, το Ισραήλ με 11% και η Πολωνία με 8%, είναι οι τρεις χώρες, οι οποίες συγκέντρωσαν μαζί το 53% των συνολικών αφίξεων κατά την περσινή χρονιά. Μιλώντας στη γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι η Πολωνία θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση ως προς το άνοιγμα νέων αγορών και τι μπορεί να συνεισφέρουν αυτές στον κυπριακό τουρισμό.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μιχαηλίδης στην περίπτωση της Γερμανίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία, το 2023, το 77% του γερμανικού πληθυσμού ταξίδεψε τουλάχιστον μία φορά για διακοπές στο εξωτερικό, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια άτομα, από συνολικό πληθυσμό 83,28 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 42%, σε πληθυσμό 68,35 εκατομμυρίων. Η Κύπρος σύμφωνα με τα στοιχεία του 2024, υποδέχθηκε 228 χιλιάδες τουρίστες από τη Γερμανία, γεγονός που την κατατάσσει ως τέταρτη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για τη χώρα μας. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνολικού τουρισμού μας. Δεν παραγνωρίζουμε το ύψος της επένδυσης που θα χρειαστεί για ένα τέτοιο άνοιγμα, όμως, εάν λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, μπορούμε να πετύχουμε μια αγορά αντίστοιχη με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, επισήμανε ο Θάνος Μιχαηλίδης.
Εργατικό δυναμικό
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχέση με το κομμάτι που αφορά στο εργατικό δυναμικό του τομέα «φιλοξενία και τουρισμός». Συγκεκριμένα, το 2024, εργοδοτούνταν στο συγκεκριμένο κλάδο το 8% του συνόλου των εργαζομένων στην Κύπρο, δηλαδή συνολικά 40.592 άτομα. Από αυτά, οι 21.607, δηλαδή το 53% ήταν Κύπριοι. Οι 9.626, ή το 24% ήταν πολίτες της ΕΕ και το 23% ή 9.360 ήταν πολίτες τρίτων χωρών. Σύμφωνα με τις περσινές εκτιμήσεις του World Travel and Tourism Council (WTTC) μέχρι το 2034, οι θέσεις εργασίας στον κλάδο φιλοξενίας και τουρισμού θα αυξηθούν κατά 25.200, δηλαδή θα φτάσουν το 19% του συνόλου των εργαζομένων.
Υπενθυμίζοντας ότι στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι ένα θέμα μείζονος σημασίας για τον τουριστικό κλάδο παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό. Οι δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού παραμένουν, επισήμανε και τόνισε ότι μια πιθανή προσέγγιση θα μπορούσε να είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη αποκάλυψε σοβαρά κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς οι νέοι απέφευγαν τα σχετικά επαγγέλματα θεωρώντας τα επισφαλή. Οι αρμόδιοι χρειάστηκε να πείσουν τόσο τους νέους όσο και τους γονείς τους ότι ο κλάδος προσφέρει προοπτικές. Επικαιροποίησαν τα μηνύματα προώθησης, προβάλλοντας ηγετικές προσωπικότητες του χώρου και δημιούργησαν σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Επιπλέον, η Νορβηγία, μέσω του Integration Act, προωθεί την ένταξη εργαζομένων ηλικίας 55-65 ετών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, κυρίως σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών και οι διοικητικές θέσεις. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους η ευκαιρία για μια δεύτερη καριέρα σε έναν δυναμικά εξελισσόμενο τομέα.
Συνεισφορά στο ΑΕΠ
Και φτάνουμε στο σημείο που αφορά στη συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της Στατιστικής τα οποία επικαλέστηκε ο ΠΑΣΥΞΕ, ο κλάδος είχε μεικτή συνεισφορά (gross contribution) στο ΑΕΠ 4,6 δις ευρώ κατά το 2024, το οποίο μεταφράζεται σε 18,3%. Όπως επισημαίνεται, σε σχέση με το 2023, υπήρξε αύξηση της τάξης του 4,9%, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση που επιτεύχθηκε μεταξύ όλων των κλάδων. Σημειώνεται ότι το 18,3% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, μετά τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με ποσοστό 19,5% και 4,9 δις ευρώ.