Την ώρα που η προσοχή της κοινωνίας είναι στραμμένη στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα της ΑΤΑ και για πιθανή αναθεώρηση του τρόπου απόδοσης του θεσμού, σε όσους επωφελούνται από αυτό, η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή προκαλεί προβλήματα και στα ξενοδοχεία. Όχι για τον τρόπο απόδοσής της τη νέα χρονιά, που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά για τη μη απόδοση της ΑΤΑ τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, παρά την πρόσφατη συμφωνία των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας για παράταση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο για άλλον ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2023, παραμένει αγκάθι η ρύθμιση της ΑΤΑ στους μίνιμουμ μισθούς του κλάδου, καθώς οι συντεχνίες υποστηρίζουν πως αυτή δεν αποδόθηκε τη φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2020 στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με διάταγμα του υπουργού Εργασίας ισχύουν κατώτατοι μισθοί για 19 επαγγέλματα του κλάδου, με το οποίο ορίζονται τόσο μίνιμουμ μηνιαίοι μισθοί όσο και μίνιμουμ ωριαίοι μισθοί. Οι μισθοί που καταγράφει ο συγκεκριμένος πίνακας του διατάγματος, όπως αναφέρει το ίδιο το διάταγμα του υπουργού Εργασίας, περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού, την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Όπως, όμως κατήγγειλαν με κοινή τους επιστολή στον υπουργό Εργασίας, δεν έχει ακόμα γίνει η αναθεώρηση του διατάγματος προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό η αύξηση του τιμαρίθμου που δόθηκε από το κράτος την 1η Ιανουαρίου του 2022. Δηλαδή δεν έχει ενσωματωθεί η αύξηση του 1,27% που ήταν η ΑΤΑ την περσινή χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδια για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής

Αναθεωρήστε το διάταγμα

Ενόψει των πιο πάνω, με την επιστολή τους οι συντεχνίες ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ προς τον υπουργό Εργασίας τον καλούν να προβεί στην έκδοση αναθεωρημένου διατάγματος λαμβάνοντας υπόψη και σχετική αποστολή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά την αποστολή της επιστολής το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας επικοινώνησε με τις δύο πλευρές – ξενοδόχους και συντεχνίες– και έχει ορίσει κοινή συνάντηση των δύο πλευρών για τις 6 Δεκεμβρίου. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αναθεώρηση του σχετικού διατάγματος που εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 στο οποίο καταγράφονται οι μίνιμουμ μισθοί στον ξενοδοχειακό κλάδο για 19 επαγγέλματα. Μισθοί που αρχίζουν από τα 870 ευρώ για βοηθούς υποδοχής και φτάνουν έως και τα 1070 ευρώ για υπαλλήλους μίνι μπαρ. Σημειώνουμε ότι το διάταγμα για τον Γενικό Κατώτατο Μισθό που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 εξαιρεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία από την εφαρμογή του, λόγω ακριβώς του διατάγματος που εφαρμόζεται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. 

Νέα ρύθμιση ή αδιέξοδο έως τις 15 Δεκεμβρίου

Τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και το σύνολο των εργαζομένων που λαμβάνουν ΑΤΑ ενδιαφέρει και η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για νέα ρύθμιση του θεσμού. Οι επαφές του υπουργού Εργασίας θα συνεχιστούν για το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου με συνάντηση που θα έχει με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ και εκτιμάται ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κοινή συνάντηση όλων των πλευρών. Ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων την 15η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είτε θα υπάρξει νέα συμφωνία είτε αδιέξοδο. Το δεύτερο μπορεί να προκαλέσει εργασιακή κρίση, αλλά όσον αφορά την ΑΤΑ, θεωρείται πως απλά θα παρατείνει την υφιστάμενη μεταβατική συμφωνία και καταβολής της και φέτος στο 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σε ποσοστό που δεν θα είναι ευκαταφρόνητο καθώς υπολογίζεται πέραν του 4%.