Μέχρι τις 30 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης να λάβει την τελική του απόφαση κατά πόσο θα αποδεχθεί το νέο νομικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή για τις πολλαπλές συντάξεις σε κρατικούς αξιωματούχους.
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα νομοθετήματα στις 10 Ιουλίου. Μέχρι την ενσωμάτωση των τροπολογιών που εγκρίθηκαν και τη συμπλήρωση των κειμένων από την υπηρεσία της Βουλής, τα νομοθετήματα στάλθηκαν στο Προεδρικό την Τετάρτη 16 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει στη διαθέσή του 15 ημέρες από εκείνη την ημερομηνία για να τοποθετηθεί. Τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, ελέγχοντας μια προς μια τις πρόνοιες των νέων νομοθεσιών.
Από τις αρχικές τους διαπιστώσεις φαίνεται πως οι τεχνοκράτες εντοπίζουν κάποια αντισυνταγματικά ζητήματα. Επιπρόσθετα, θεωρούν πως εξαιτίας της περιπλοκότητας της νομοθεσίας είναι δύσκολη η πρακτική εφαρμογή της.
Οι επιλογές που έχει ο Πρόεδρος από το σύνταγμα είναι να υπογράψει τη νέα νομοθεσία και να τη θέσει σε ισχύ ή να προχωρήσει σε απευθείας αναφορά της νομοθεσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, είτε να προχωρήσει σε αναπομπή της στη Βουλή, ώστε να την επανεξετάσει και να την τροποποιήσει το Σώμα.
Παρόλο που αρχικά κέρδιζε έδαφος η απευθείας αναφορά του νόμου στο Δικαστήριο, ωστόσο, η αναπομπή που έγινε του νόμου περί της Δημιουργίας Κτηνοτροφικών Περιοχών και η ανάγκη να επανασυνεδριάσει η Βουλή για να την εξετάσει, ενισχύει το ενδεχόμενο να γίνει αναπομπή και της νομοθεσίας για τις πολλαπλές συντάξεις, εάν κριθεί αντισυνταγματική.
Αυτό που απασχολεί την κυβερνητική πλευρά είναι να μην επαναληφθεί το σκηνικό που στήθηκε επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Τότε, η Βουλή είχε εγκρίνει νομοθεσία για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων στους κρατικούς αξιωματούχους, η οποία όμως, μετά από προσφυγή επηρεαζομένων στη δικαιοσύνη κρίθηκε αντισυνταγματική, καθώς οι συντάξεις θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει τη νέα νομοθεσία και στην πορεία κριθεί αυτή μη συμβατή με το σύνταγμα από το δικαστήριο, θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Συνεπώς, μέχρι την τελευταία στιγμή όλα τα ενδεχόμενα θα βρίσκονται στο τραπέζι και θα εξετάζονται.
Με το νέο νομικό πλαίσιο, μέχρι την 1η Ιουνίου του 2026 διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υφιστάμενων και παλιών κρατικών αξιωματούχων, ενώ οι νέοι αξιωματούχοι θα καλύπτονται από το νέο νομικό πλαίσιο.