Αφού πρώτα υλοποιηθούν πέντε προϋποθέσεις που έθεσε η Κυβέρνηση θα αποκρατικοποιηθεί το ΧΑΚ. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών, η αποκρατικοποίηση θα ολοκληρωθεί εάν διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του χρηματιστηρίου, εξασφαλιστούν τα θέματα δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας και όταν μεταφερθεί το ενεργητικό και το παθητικό του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων των εργαζόμενων.
Επίσης, θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες αρχές και αφού ο επενδυτής που θα επιλεχθεί καταβάλει πλήρως το συμφωνημένο τίμημα στη Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα των εργαζομένων, σύμφωνα το νομοσχέδιο, το προσωπικό του ΧΑΚ είτε θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε θα τους παραχωρηθεί αποζημίωση στη βάση σχεδίου πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης. Παράλληλα, ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και στην αγορά υπηρεσιών από εργαζόμενους του ΧΑΚ που θα αποχωρήσουν από τα καθήκοντα τους.
Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχέδιου πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις. Όπως είχαν υποστηρίξει, λήφθηκαν αποφάσεις που επηρεάζουν τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, αντιδρούν για την κατάργηση των θέσεων προαγωγής που κενώνονται, των συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων και των πρόσθετων συμφωνιών για μεταφορά στο κράτος του υφιστάμενου προσωπικού του χρηματιστηρίου.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένουν πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό για να συζητήσουν το θέμα, κάτι που είχαν απαιτήσει και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται οι απαιτούμενες διατάξεις για αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, του Κεντρικού Αποθετηρίου και του Κεντρικού Μητρώου Αξιών. Μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται η διαδικασία πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού που συστάθηκε για να λειτουργήσει ως μέσο για την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, τα στάδια της ιδιωτικοποίησης, τη μεταβίβαση και μεταφορά εργασιών και αρμοδιοτήτων καθώς τη μεταφορά προσωπικού στο υπουργείο Οικονομικών ή την παροχή αποζημίωσης μέσω σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα βάλουν στο μικροσκόπιο τους τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν επαναρχίσουν οι εργασίες του Κοινοβούλιο.
Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στο ΧΑΚ περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και εμπίπτει στο 7ο αίτημα πληρωμής το οποίο θα υποβάλει η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το τέλος του έτους. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Κομισιόν για να αναθεωρηθεί το ορόσημο, έτσι ώστε αντί για την εξεύρεση επενδυτή, η υποχρέωση να αντικατασταθεί με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.
Οι κίνδυνοι καθυστέρησης
Εκείνο που ανησυχεί τις αρχές είναι οι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες εργασίες, οι οποίες πιθανό να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανησυχία πως θα υπάρξει καθυστέρηση στον νομοτεχνικό έλεγχο των εγγράφων του διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος, της σχετικής συμφωνίας πώλησης μετοχών και της συμφωνίας απασχόλησης προσωπικού του ΧΑΚ που θα μεταφερθεί στο δημόσιο από τον επενδυτή.
Άλλος ένας σκόπελος που θα καθυστερήσει τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης είναι η οριστικοποίηση του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης.
Τι έπεται μετά την έγκριση
Αφού η Βουλή εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των εγγράφων του διαγωνισμού και για το προσωπικό του ΧΑΚ στο δημόσιο και θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης.
Μετά την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την υποβολή ενδιαφέροντος από στρατηγικούς επενδυτές, θα ακολουθήσει αξιολόγησή τους, καθώς και των οικονομικών προσφορών τους.
Στη συνέχεια, θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Δημοκρατίας και του επενδυτή για την πώληση μετοχών .