Άλλο κοινωνική σύνταξη και άλλο σύνταξη χηρείας, αποφάνθηκε το Δικαστήριο, ακυρώνοντας απόφαση του διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, να αποκόψει μέρος της σύνταξης χηρείας από συνταξιούχο γυναίκα. 

Η παραπονούμενη με προσφυγή της στο Διοικητικό Δικαστήριο που καταχώρησε μέσω των δικηγόρων της Δ. Στεφανίδη και Φ. Εξαδάκτυλου, ζητούσε δήλωση του Δικαστηρίου ότι η απόφαση του διευθυντή, η οποία της γνωστοποιήθηκε στις 5/5/2015 με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της για μη συνυπολογισμό της κυβερνητικής σύνταξής της με τη σύνταξη χηρείας της, για σκοπούς μείωσης των απολαβών της, είναι άκυρη και στερείται κάθε εννόμου αποτελέσματος. 

Μετά την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών, το Δικαστήριο διαπίστωσε πως στην προκειμένη περίπτωση ο Νόμος δεν περιέχει πρόνοιες σε σχέση με τον τρόπο μειώσεως των συντάξεων σε περιπτώσεις που συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος δικαιούται παράλληλα και σύνταξη χηρείας. Η ερμηνεία που δόθηκε στον Νόμο δεν προκύπτει από το γράμμα του, ώστε να επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών ορθή εφαρμογή του γράμματος του Νόμου. Αυτό που αμφισβητεί η αιτήτρια δεν είναι τη νομιμότητα των αποκοπών βάσει των προνοιών του άρθρου 3 του Νόμου, αλλά τη νομιμότητα της πράξης άθροισης των δύο συντάξεων για σκοπούς υπολογισμού των αποκοπών που επιβάλλει ο Νόμος. Στην περίπτωση κενού του Νόμου, όπως εδώ, όταν πρόκειται για περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων η αμφιβολία επιλύεται υπέρ του διοικουμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πληρωμές μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

Ο λόγος ακυρώσεως για πλάνη περί τον Νόμο και μη νόμιμη ερμηνεία και εφαρμογή του, προς βλάβη των περιουσιακών δικαιωμάτων της αιτήτριας, γίνεται δεκτός.

Το Δικαστήριο ξεκαθαρίζει πως διαφορετική θα ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου στην περίπτωση που η αιτήτρια θα ήταν δικαιούχος πολλών συντάξεων του δημοσίου, ως «συνταξιούχος της κρατικής υπηρεσίας» λόγω υπηρεσίας της σε διάφορα δημόσια και διαφορετικά αξιώματα, περίπτωση στην οποία θα δικαιολογείτο άθροιση των συντάξεων πριν την αποκοπή.

Σύνταξη χηρείας και ως εργαζόμενη 

Το Δικαστήριο διευκρίνισε πως σύνταξη χηρείας θα δικαιούτο η αιτήτρια ακόμα και αν δεν ήταν συνταξιούχος, αλλά συνέχιζε να εργάζεται στο δημόσιο αμειβόμενη με μισθό. 

Σύνταξη χηρείας θα δικαιούτο και αν δεν εργαζόταν στο δημόσιο αλλά στον ιδιωτικό τομέα, ή ακόμα κι αν δεν εργαζόταν.