Το συνολικό κόστος της καταστροφικής πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, φτάνοντας έως και 20 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, εξαιτίας του αόρατου περιβαλλοντικού κόστους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Θεόδωρο Ζαχαριάδη του Ινστιτούτου Κύπρου.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, πέρα από τις αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις και την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, το καμένο οικοσύστημα επιφέρει μακροχρόνιες επιβαρύνσεις που δεν καταγράφονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά πλήττουν σταδιακά την κοινωνία και την οικονομία.

Οι τέσσερις διαστάσεις του αθέατου κόστους

Ο κ. Ζαχαριάδης εντοπίζει τέσσερις βασικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων το περιβαλλοντικό κόστος θα γίνει αισθητό:

Επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και αύξηση ιατρικών δαπανών, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές.

Αναγκαιότητα για αντιπλημμυρικά έργα, εξαιτίας της απώλειας φυσικής βλάστησης που συγκρατούσε το νερό σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αύξηση κόστους αναψυχής, καθώς οι κάτοικοι θα χρειαστεί να αναζητήσουν φυσικές περιοχές σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Πλήγμα στον πρωτογενή τομέα, με άνοδο τιμών και υποβάθμιση της ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Έμφαση στην πρόληψη

Ο καθηγητής υπογραμμίζει την ανάγκη για επενδύσεις σε ουσιαστικά προληπτικά μέτρα, όπως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η ελεγχόμενη βόσκηση, η διαχείριση της γης και η συνολική θωράκιση των ευάλωτων περιοχών απέναντι σε ακραία φαινόμενα.

«Αυτός ο επιπλέον λογαριασμός της φωτιάς», τονίζει ο Ζαχαριάδης, «πληρώνεται σε βάθος χρόνου και δικαιολογεί κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη».