Πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς την εργοδοτική πλευρά, όσο και προς την επόμενη Κυβέρνηση, με κυριότερο ότι η συναίνεση για την εργατική ειρήνη που καταγράφηκε στα χρόνια της κρίσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έστειλε η χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας για την ΑΤΑ, η οποία, εκτός από μαζική, ήταν και ιστορική. Καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, ενδεχομένως μετά από δεκαετίες, οι συντεχνίες όλων των «παρατάξεων» του ιδιωτικού τομέα, μαζί και με οργανώσεις και συντεχνίες του δημοσίου και ημιδημόσιου τομέα, οργανώθηκαν από κοινού και ενωμένες διεκδίκησαν την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κεκτημένων του συνόλου των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, αν και η χθεσινή παγκύπρια πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση αφορούσε το θέμα της ΑΤΑ, ξεκαθαρίστηκε πως το διακύβευμα για τις συντεχνίες δεν είναι μόνο το τιμαριθμικό επίδομα αλλά οι ίδιες οι συλλογικές συμβάσεις και ευρύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το «κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ» που ηχούσε χθες στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις εύκολα μεταφράζεται από τα όσα ακούστηκαν από τους επικεφαλής των συντεχνιών στο «κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις». Τουλάχιστον αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Λευκωσία, στην οποία μίλησαν οι ηγέτες των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ που οργάνωσαν την κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος σφράγισαν και οι αναφορές των ηγεσιών των συντεχνιών του δημοσίου, πως όχι μόνο ασπάζονται τη θέση για διεύρυνση της ΑΤΑ, αλλά θα αγωνιστούν προκειμένου αυτή να δίδεται στο σύνολο των εργαζομένων, με το επιχείρημα ότι αυτή δεν αποτελεί μισθολογική αύξηση αλλά αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετοιμάζονται λίστες για να πληρωθούν όσοι δούλεψαν χθες

Στη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΟΙΚ, που ήταν μαζική, παρά την απουσία από την κινητοποίηση της ΕΤΥΚ κι άλλων συντεχνιών αλλά και των δασκάλων, που διαμαρτυρήθηκαν στις σχολικές μονάδες, το συνδικαλιστικό κίνημα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως ο αγώνας για προάσπιση και πλήρη αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ στη βάση και της φιλοσοφίας του θεσμού θα συνεχιστεί. Υπήρξαν εξάλλου αναφορές και στις ομιλίες που έγιναν για κλιμάκωση των μέτρων.

Ίσως αξιολογήσουν σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μια πρώτη σύσκεψη αναμένεται να γίνει σήμερα για αξιολόγηση των κινητοποιήσεων αλλά και για εξέταση των επιλογών για τη συνέχιση του αγώνα που άρχισε για την ΑΤΑ. Οι ίδιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων πριν τις εκλογές θεωρείται απίθανο. Στις σκέψεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να υπάρξει μια σύντομη ανακωχή γύρω από το θέμα και να επανέλθει με κοινή επιστολή για διάλογο στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 προς τη νέα Κυβέρνηση.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο συνέχισης του διαλόγου με τη μεσολάβηση της παρούσας Κυβέρνησης απέκλεισε και χθες η τελευταία, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος. Η Κυβέρνηση προσπάθησε για νέα συμφωνία αλλά λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων των δύο πλευρών δεν τα κατάφερε, φέρεται να είπε ο κ. Κούσιος παραλαμβάνοντας το ψήφισμα. Παρά το ναυάγιο, όμως, όπως γράψαμε ξανά, η συμφωνία του 2017 συνεχίζει να ισχύει και εκεί που όπου εφαρμόζεται η ΑΤΑ θα πρέπει να αποδοθεί στο τέλος του μήνα στο 50% της αύξησης του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση 4,36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαζική η κινητοποίηση εργαζομένων για ΑΤΑ (εικόνες & βίντεο)

Ψήφισμα με πυρά σε εργοδότες και Κυβέρνηση

Στο ψήφισμα που ενέκρινε χθες η κινητοποίηση και επιδόθηκε στον υπουργό Εργασίας (στη φωτογραφία, λίγο μετά την παραλαβή του) οι οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ εκφράζουν τη σταθερή προσήλωση τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της, στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017.

Με το ψήφισμα το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κρύβει την απογοήτευσή του, τόσο για τη στάση της εργοδοτικής πλευράς αλλά και για αυτήν της Κυβέρνησης. Για την εργοδοτική πλευρά, στο ψήφισμα αναφέρεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε άτεγκτη και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, «γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η ΑΤΑ». Τα πυρά στην Κυβέρνηση αφορούν το γεγονός ότι αυτή «δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση». Πυρά συγκεντρώνει η παρούσα Κυβέρνηση επειδή ενώ παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στον διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.