Με επιχειρηματίες γέμισε χθες το γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε με ολόκληρο το Προεδρείο της ΟΕΒ. Συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από την ΟΕΒ θεσμική και αποτέλεσε ευκαιρία για καλύτερη γνωριμία των δύο πλευρών. Φυσικά, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, όπως έγραψε ο γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου στο twitter, για τις βασικές προκλήσεις στο κρισιμότερο ίσως χαρτοφυλάκιο. «Η ΟΕΒ υπεύθυνα & εποικοδομητικά δίπλα στον κ. Παναγιώτου, για το καλό των επιχειρήσεων & των εργαζομένων», συμπλήρωσε, με τον ίδιο να δηλώνει στον «Φ» πως εκφράστηκε η αμοιβαία επιθυμία να εργαστούν στενά για αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων. Ερωτηθείς εάν σε αυτό περιλαμβάνεται και το θέμα της ΑΤΑ, ο Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε πως το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου.

Αναφορά στο θέμα, όπως πληροφορούμαστε, υπήρξε και από πλευράς του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ανέπτυξε τις σκέψεις του, τις οποίες είχε εξάλλου μοιραστεί και δημοσίως. Η αναφορά αφορούσε συγκεκριμένα στη θέση της νέας Κυβέρνησης πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για κατάργηση του θεσμού αλλά και πως, με βάση τα οικονομικά του κράτους, ούτε η δυνατότητα για άμεση καταβολή του 100% της ΑΤΑ υπάρχει.

Θέση που δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και από τα όσα δήλωσε και ο τέως υπουργός Εργασίας, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τις δύο πλευρές για σταδιακή αποκατάσταση του θεσμού, σε βάθος διετίας ή τριετίας. Το αίτημα, όμως, των συντεχνιών για έναρξη της αποκατάστασης από φέτος, με αύξηση του ποσοστού του 50% που προβλέπει η μεταβατική συμφωνία αλλά και η άτεγκτη αρχικά στάση των εργοδοτών, που μπήκαν στον διάλογο αξιώνοντας την πλήρη κατάργηση του θεσμού, πριν συναινέσουν στην εφαρμογή της μεταβατικής συμφωνίας που συνεχίζει να ισχύει, δεν απέτρεψαν το αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΤΑ: Ανακωχή μέχρι να έλθουν οι επόμενοι

Αδιέξοδο που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος έχει ήδη παραλάβει την σκυτάλη από τον Κ. Κούσιο ως προεξάρχον για διαχείριση ζήτημα, καθώς απειλεί και την εργατική ειρήνη, αν και για την ώρα το συνδικαλιστικό κίνημα τηρεί στάση αναμονής, μετά την πρόσφατη πανεπεργία του, πιστώνοντας με χρόνο τον νέο υπουργό. Είναι πάντως γι’ αυτό που το θέμα της ΑΤΑ άρχισε ήδη να συζητά ο νέος υπουργός Εργασίας και ανεπίσημα και με συνδικαλιστές ηγέτες, ενώ οι επαφές του για το θέμα θα συνεχιστούν κι από βδομάδας, πριν επιχειρήσει να καλέσει κοινή συνάντηση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Πάντως, το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, βάσει δημόσιων τοποθετήσεων των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων, που υπενθυμίζουν πως θεσμικά, όπως ανέφερε τις προάλλες στο ραδιόφωνο του Active ο γ.δ. της ΟΕΒ, δεν έχει αλλάξει τίποτα και πως η ΑΤΑ αποτελεί συμφωνία των δύο μερών, με τον υπουργό να μπορεί μεν να μεσολαβήσει αλλά όχι και να επιβάλει την οποιαδήποτε ρύθμιση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο υπουργός δεν θα επιχειρήσει, αφού βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές, να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση.